Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.1.3200
Simbiozna učinkovitost autohtonih sojeva rizobija na grahu izoliranih iz sjeverozapadne Hrvatske
Ivana RAJNOVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mihaela RAK
; EcoMission L.T.D., Ulica Hrvatske Republike 19H, 31000 Osijek, Croatia
Sanja KAJIĆ
orcid.org/0000-0001-8869-5131
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sanja SIKORA
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Sojevi kvržičnih bakterija značajno se razlikuju po svojim simbioznim svojstvima te učinkovitosti u fiksaciji dušika te je stoga selekcija visoko učinkovitih sojeva rizobija bitna je za uspjeh predsjetvene bakterizacije graha. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti nodulacijsku sposobnost autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju grah, procijeniti njihovu kompatibilnost i simbioznu učinkovitost sa dvije sorte graha. U svrhu istraživanja u plasteniku je postavljen dvofaktorijelni vegetacijski pokus (12 autohtonih sojeva Rhizobium spp. i dvije sorte graha). U punoj cvatnji određivana je masa suhe tvari kvržica, masa suhe tvari biljke te sadržaj ukupnog dušika nadzemnog dijela biljke. Istraživanjem su utvrđene signifikantne razlike ovisno o soju kvržičnih bakterija i sorti graha. Također je utvrđena kompatibilnosti autohtonih i referentnih sojeva sa ispitivanim sortama graha. Sorta Trešnjevac bila je signifikantno bolja po svim mjerenim parametrima u odnosu na Slavonski zeleni. Na temelju provedenog istraživanja utvrđeno je da se autohtoni sojevi razlikuju u svojoj simbioznoj učinkovitosti. Najveća masa suhe tvari kvržica utvrđena je uz primjenu soja HO12, dok je najveća masa suhe tvari biljke primjenom sojeva MB1 i DE7. Primjenom soja DE7 ostvaren je i najveći sadržaj ukupnog dušika u nadzemnom dijelu biljke. Rezultati ukazuju da se navedeni autohtoni sojevi odlikuju najvećom simbioznom učinkovitošću i te da predstavljaju potencijal za proizvodnju preparata za predsjetvenu bakterizaciju graha.
Ključne riječi
grah; Rhizobium spp.; simbiozna fiksacija dušika; Trešnjevac; Slavonski zeleni
Hrčak ID:
274232
URI
Datum izdavanja:
23.3.2022.
Posjeta: 861 *