Veterinary Archives, Vol. 92 No. 1, 2022.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1420
Učinak resveratrola na razinu ekspresije SIRT2, SIRT3 i oksidacijsko oštećenje DNK kod hepatotoksičnosti izazvane fumonizinom u BALB/c miševa
Canan Gulmez
; Department of Pharmacy Services, Tuzluca Vocational High School, Igdir University, Igdir, Turkey
Rıza Yalcin
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Asım Kart
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Emine Atakisi
; Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Kafkas University, Kars, Turkey
Moldaliev Z. Tumakovich
; Department of Biology Medical Institute Osh State University, Osh, Kyrgyzstan
Onur Atakisi
; Department of Chemistry, Faculty Science and Letter, Kafkas University, Kars, Turkey
Abstract
Oksidacijski stres, koji obilježava poremećaj ravnoteže oksidansa i antiksidansa, uzrokuje patološke procese,
uključujući toksičnost potaknutu određenim mikotoksinima. U ovom je radu istražen učinak resveratrola na
sirtuin-deacetilazu (SIRT2 i SIRT3), dušikov oksid (NO), sniženi glutation (GSH) i malondialdehid (MDA) kod
hepatotoksičnosti izazvane fumonizinom B1. Istraživanje je postavljeno tako da je 40 BALB/c miševa podijeljeno
u četiri skupine: kontrolnu, skupinu koja je dobivala resveratrol (10 mg/kg, ip.), skupinu koja je dobivala fumonizin
B1 (2,25 mg/kg, ip) i skupinu koja je dobivala resveratrol i fumonizin B1 (10 mg/kg+2,25 mg/kg). Nakon 14 dana
određena je razina ekspresije proteina SIRT2 i SIRT3 metodom western blotting te analiza aktivnosti antioksidansa i
oksidansa u serumu i jetri. Razina ekspresije SIRT2 i SIRT3 u jetri bila znakovito smanjena u skupini s fumonizinom B1
u usporedbi s kontrolnom skupinom. U skupini s dodatkom resveratrola i fumonizina B1, međutim, povećana je razina
ekspresije SIRT2 i SIRT3 u usporedbi sa skupinom koja je dobivala fumonizin B1, no bez znakovite razlike između
tih skupina i kontrolne skupine. Analizirani su ključni pokazatelji stresa i oštećenja, razine OH-2-deoksigvanozin, NO
i MDA u tkivu jetre, koje su bile veće u skupini s fumonizinom B1, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Kao što se
očekivalo, primjena resveratrola znakovito je smanjila razine NO i MDA u usporedbi sa skupinom kojoj je primijenjen
samo fumonizin B1. Također, resveratrol je smanjio razinu 8-OH-2- deoksigvanozina u jetri u skupini kojoj su dani i
resveratrol i fumonizin. Rezultati pokazuju da bi resveratrol mogao imati zaštitni učinak u slučaju hepatotoksičnosti
uzrokovane fumonizinom putem modulacije ekspresije sirtuin proteina i zaštite stanice od oksidacijskog/nitrosativnog
stresa.
Keywords
mikotoksini; hepatoprotekcija; dijetni fenolni sastojci; sirtuini; dušikov oksid; lipidna peroksidacija
Hrčak ID:
274816
URI
Publication date:
24.3.2022.
Visits: 1.028 *