Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.21860/medflum2022_275142

Obilježja obitelji djece uključene u psihijatrijski tretman

Ljubica Paradžik ; Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Zagreb, Hrvatska
Miranda Novak ; Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Odsjek za poremećaje u ponašanju, Laboratorij za prevencijska istraživanja, Zagreb, Hrvatska
Martina Ferić ; Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Odsjek za poremećaje u ponašanju, Laboratorij za prevencijska istraživanja, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.416 Kb

str. 183-197

preuzimanja: 446

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj ovog rada je analizirati obilježja obiteljskog okruženja, uključujući zaštitne i rizične čimbenike djece uključene u psihijatrijski tretman zbog poteškoća mentalnog zdravlja.
Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno na kliničkom uzorku od 112 sudionika – 56-ero djece u dobi od 12 do 19 godina te 56 njihovih roditelja/skrbnika. Uz obilježja roditelja/skrbnika, ispitani su rizični i zaštitni čimbenici u obitelji te čimbenici rizika vezani uz karakteristike djeteta te karakteristike obitelji. Ciljane varijable ispitane su Upitnikom obiteljske otpornosti te Listom za procjenu razvojnih rizika djeteta koja se sastoji od procjene obiteljskih okolnosti i obilježja roditelja kao čimbenika razvojnog rizika djeteta te procjene obilježja djeteta i njegovog ponašanja. Uz to, prikupljeni su i podatci iz anamneza vezani uz kliničke dijagnoze djece te etiologija specifičnog poremećaja kod svakog uključenog djeteta.
Studija je provedena u okviru projekta „Specifična obilježja obitelji u riziku: doprinos planiranju kompleksnih intervencija – „FamResPlan“ (HRZZ IP-2014-09-9515).
Rezultati: Obitelji djece s poteškoćama mentalnog zdravlja karakterizira izostanak podrške okoline, prisutnost emocionalnih poteškoća roditelja zbog obiteljskog stresa te psihička bolest ili, pak, neliječena psihička bolest roditelja. Od 56-ero djece uključene u istraživanje 49-ero je imalo internalizirane probleme, a sedmero mješovite internalizirane i eksternalizirane probleme. Zaključci: Obilježja obitelji djece uključene u psihijatrijski tretman sugeriraju da je potrebno osigurati prikladnu i sveobuhvatnu podršku roditeljima u ranoj dječjoj dobi kako bi se prevenirali kasniji poremećaji mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ključne riječi

adolescent; dijete; mentalni poremećaji; obitelj; rizični čimbenici; zaštitni čimbenici

Hrčak ID:

275142

URI

https://hrcak.srce.hr/275142

Datum izdavanja:

1.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 894 *