Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.1.8

Jesu li medicinske sestre dovoljno usmjerene prema pacijentu kao subjektu skrbi?

Ivan Domitrović orcid id orcid.org/0000-0002-7740-3735 ; Poliklinika Solmed, Hruševečka 1, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 80 Kb

str. 55-59

preuzimanja: 638

citiraj


Sažetak

Pacijent bi trebao biti u centru sestrinskog promišljanja. Usprkos tome, medicinske sestre uslijed usmjerenosti na razne zadatke često potisnu primarni interes prema čovjeku kao osobi i uvažavanju holističkih elemenata sestrinske skrbi.
Povijesno gledano, sestrinstvo je nastalo na temeljima skrbi za drugoga, dok iz današnje perspektive uočavamo sve veću usmjerenost na izvršavanje medicinsko-tehničkih i administrativnih zadataka. Višedimenzionalan pristup u radu trebao bi biti standard sestrinske prakse u kojoj će pacijent u procesu zdravstvene skrbi moći sudjelovati u izboru postupka liječenja te u izvođenju zadataka usmjerenih prema njegovoj dobrobiti.
U suvremenim okolnostima zdravstvene skrbi u kojima se bolesnika često ne percipira kao partnera u procesu zdravstvene skrbi, nego ga se tretira kao objekt rada, ova je tema ponovno aktualna. Objektiviziranjem pacijent postaje podložan diskriminaciji, rutinizaciji i psihološkom napuštanju za vrijeme hospitalizacije kad prevladava egzistencijalna patnja i „totalna bol“. Nasuprot takvom redukcionističkom pristupu, poštivanjem norme dobre kliničke prakse, etičkih principa, pacijentovih prava i vlastitom unutarnjom motivacijom, medicinska sestra stvara čvrsto tlo za razvoj pacijento-centričnog odnosa i poštivanja oboljelog kao subjekta u procesu rada. Stoga je važno stalno iznova poticati medicinske sestre na cjeloživotnu edukaciju i samorazvoj kako bi novim znanjima i iskustvima doprinijele pacijentovoj najvećoj mogućoj dobrobiti.

Ključne riječi

etika; sestrinstvo; pacijent; antropologija

Hrčak ID:

275268

URI

https://hrcak.srce.hr/275268

Datum izdavanja:

14.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.352 *