Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31784/zvr.10.1.26

BOTANIČKA OBILJEŽJA, TOKSIČNOST I SUZBIJANJE BUJADI (PTERIDIUM AQUILINUM (L.) KUHN)

Edita Štefanić orcid id orcid.org/0000-0002-2109-4515 ; Faculty of agrobiotechnical sciences Osijek, Osijek, Croatia
Dinko Zima orcid id orcid.org/0000-0002-5374-6493 ; Polytechnic in Požega, Požega, Croatia
Vesna Gantner ; Faculty of agrobiotechnical sciences Osijek, Osijek, Croatia
Slavica Antunović orcid id orcid.org/0000-0001-8857-5308 ; University of Slavonski Brod, Biotechnical department, Slavonski Brod, Croatia
Božica Japundžić-Palenkić orcid id orcid.org/0000-0002-4693-8438 ; University of Slavonski Brod, Biotechnical department, Slavonski Brod, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 2.154 Kb

str. 467-478

preuzimanja: 460

citiraj


Sažetak

Bujad (Pteridium aquilinum (L.) Kuhn je kozmopolitska paprat, prisutna na različitim nadmorskim visinama svih kontinenata, izuzev Antartike. Biljka je agresivni kolonizator i prisutna je u različitim zajednicama, ali njena osobita karakteristika jest sposobnost da dominira u gustim nakupinama. Nakon što se pojavi na nekom području, dubok sustav rizoma je gotovo nemoguće iskorijeniti. Bujad u Hrvatskoj dominira na specifičnom stanišnom tipu zvanim „bujadnice “u Lici, ali je također prisutna u prizemnom sloju šumskih zajednica As. Betulo-Quercetum; As. Pteridio-Betuletum; As. Potentillo albae-Quercetum pubescentis; As. Castaneo sativae-Fagetum; As. Helleboro nigri-Piceetum. Bujad predstavlja
značajan problem u ekstenzivnoj stočarskoj proizvodnji jer kod životinja uzrokuje niz simptoma kao što su deficijencija tiamina, akutni hemorhagični sindrom, sljepoća, enzotična hematurija i karcinom gornjeg gastrointestinalnog trakta. Čovjek također može na direktan i indirektan način konzumirati toksine bujadi. Usljed ekonomskog gubitka i patnji životinja uzrokovanih konzumacijom bujadi, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere za kontrolu populacije bujadi. Pri tome je vrijeme suzbijanja vrlo značajan moment.Najučinkovitije vrijeme suzbijanja bujadi jest u ljeto kada su se nadzemni
izdanci potpuno razvili, a rezerve škroba su na najnižoj razini. Dva ili više tretmana suzbijanja bujadi godišnje, po mogućnosti kombinacijom košnje i herbicida su mnogo učinkovitije nego samo jedan pojedinačni ili čak samo jedan puta na godinu.

Ključne riječi

bujad; biologija; ekologija; toksičnost; suzbijanje

Hrčak ID:

277798

URI

https://hrcak.srce.hr/277798

Datum izdavanja:

20.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.403 *