Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.32779/gf.4.1.1

Istraživanje korištenja, gospodarenja i zaštite prirodnih dobara u zakonom zaštićenim područjima – stavovi stanovnika rubnih zona PP Medvednica (Zagreb)

Ivana Vitasović Kosić orcid id orcid.org/0000-0001-9372-5892 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu botaniku, Zagreb.
Lucija Đermek orcid id orcid.org/0000-0001-5281-8646 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu botaniku, Zagreb.


Full text: croatian pdf 2.027 Kb

page 1-22

downloads: 153

cite


Abstract

Ovo istraživanje potaknuto je istraživačkim pitanjem postoje li neki konkretni problemi pri provođenju Zakona o zaštiti prirode i Plana upravljanja u samom Parku prirode Medvednica, koji je ujedno sastavni dio ekološke mreže Natura 2000. U radu su prikazani su rezultati istraživanja stavova predstavnika Javne ustanove PP Medvednica te su anketirani stanovnici rubnih zona PP Medvednica vezano uz tematiku korištenja i gospodarenja prostorom u zakonom zaštićenom području. Rezultati su pokazali da postoje problemi u PP od kojih je najvažniji problem odlaganje otpada i veliki broj posjetitelja koji se ne ponašaju u skladu s pravilima ponašanja u zaštićenom području. Kao najveće prednosti PP Medvednica navodi se da je to prostor za odmor i rekreaciju te predstavlja "pluća" grada Zagreba. Sadržaj koji najviše privlače stanovništvo rubnih zona jesu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te mir i tišina, čist zrak. Od biljaka sezonski se sakupljaju uglavnom plodovi (kesten, kupina i šumska jagoda) te gljive. Najčešće spominjane zaštićene biljne vrste jesu: Taxus baccata, Galanthus nivalis, Ilex aquifolium i Primula auricula i njih se ne sakuplja. Zaključujemo da su ispitanici dobro upoznati sa sadašnjim stanjem i aktualnim problemima, te smatraju da bi bilo nužno poduzeti bolju kontrolu unutar područja PP Medvednica.

Keywords

zaštićena područja; gospodarenje prirodnim dobrima; Park prirode Medvednica; metode ispitivanja; stavovi ispitanika.

Hrčak ID:

278119

URI

https://hrcak.srce.hr/278119

Publication date:

24.5.2021.

Visits: 415 *