Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.46640/imr.11.20.5

Filozofijski pogled na problem simboličke forme

Krešimir Katušić ; Free artist


Full text: english pdf 488 Kb

page 3311-3329

downloads: 216

cite


Abstract

Čak i ako je opipljiv simbol spada u domenu slike jer ga doživljavamo vidom. Upravo je ta prvotna domena karika koja upotpunjuje komunikaciju jer, ipak, prije jezika postojala je slika koju nam je omogućio organ vida, oko. Prvo smo gledali, a tek kasnije usvojili jezik što dokazuje analogiju povezanosti tih dviju komunikacijskih formi. Ono što jezikom ne možemo izreći, slikom nastojimo dočarati. Taj komunikacijski problem svaka je kultura nadopunjavala simbolom koji je nastojao dotaknuti sveto, neizrecivo. Na prvi pogled ponekad različitom formom, ali zajedničkom biti.

Tijek razvoja simboličke forme, što je ona predstavljala te kako se čovjek njome služio nekada i kako se služi sada, nastoji se prikazati kroz mišljenja i istraživanja pojedinih autora koji su se bavili problemom simboličke forme.

To je ujedno i uvodni dio doktorskog rada „Skulptura kao simbolička forma u umjetničko-ritualnom činu - Spona“ koji je nastojao dokazati univerzalnost individualnog kreativnog procesa kao forme koja čovjeku omogućuje samospoznaju.

Keywords

simbol; simbolička forma; komunikacija; komunikacijska forma; forma; filozofijski pogled

Hrčak ID:

278165

URI

https://hrcak.srce.hr/278165

Publication date:

26.5.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 617 *