Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena probirnih testova nutritivnog statusa za procjenu pothranjenosti onkoloških bolesnika

Nenad Vanis ; Department of Gastroenterology and Hepatology, Clinical Centre, University of Sarajevo, Referral Centre for Gastrointestinal Endoscopy, Bosnia and Herzegovina
Amila Mehmedović ; Department of Gastroenterology and Hepatology, Clinical Centre, University of Sarajevo, Referral Centre for Gastrointestinal Endoscopy, Bosnia and Herzegovina
Rusmir Mesihović ; Department of Gastroenterology and Hepatology, Clinical Centre, University of Sarajevo, Referral Centre for Gastrointestinal Endoscopy, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 79 Kb

str. 9-15

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

UVOD. Pothranjenost je česta pojava u onkoloških bolesnika. Dobro je poznato da su pothranjeni bolesnici s rakom pri kirurškim zahvatima izloženi povećanom riziku pobola i smrtnosti. Također je poznato da je povećanjem tjelesne mase bez masnog tkiva te komplikacije moguće umanjiti. Međutim, još nije točno utvrđeno koja je uloga prehrane u smanjenju kirurških komplikacija povezanih sa stanjem pothranjenosti prije operacije, pa stoga nisu jasno utvrđene ni indikacije za primjenu parenteralne ili enteralne prehrane u zbrinjavanju bolesnika s rakom.
CILJ. Utvrditi i procijeniti pothranjenost onkoloških bolesnika primjenom probirnih testova nutritivnog statusa; utvrditi korisnost određivanja nutritivnog statusa bolesnika pri primitku u bolnicu.
BOLESNICI I METODE. Primjenom upitnika za probir nutritivnog rizika - NRS 2002 (od eng. Nutrition Risk Screening), univerzalnog obrasca za procjenu pothranjenosti - MUST (od eng. Malnutrition Universal Screening Tool) i mini procjenu nutritivnog statusa - MNA (od eng. Mini Nutritional Assessment) procijenjeno je ukupno 739 bolesnika s patohistološki potvrđenom zloćudnom bolešću kako bi se utvrdio nutritivni status pojedinog bolesnika. Ispitivanje se provodilo tijekom četverogodišnjeg razdoblja (2006.-2010.) na bolesnicima koji su bili hospitalizirani u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu.
REZULTATI. Rezultati sva tri testa pokazala su da je među bolesnicima s patohistološki potvrđenom zloćudnom bolešću (n = 739) više od 60% nedostatno uhranjeno. Sva tri testa pokazala su da je značajno veći broj pothranjenih među bolesnicima s indeksom tjelesne mase ITM< 20% i ITM 20-25% (p< 0,001). Značajno je veći broj pothranjenih bio među bolesnicima u kojih je vrijednost albumina u serumu iznosila <35 g/l (p<0,001), dok pothranjenost u bolesnika u kojih je vrijednost albumina iznosila >35 g/l nije bila statistički značajna.
ZAKLJU^CI. U bolesnika s rakom pothranjenost predstavlja velik rizik. U više od 60% uočen je umjereni ili težak oblik pothranjenosti. NRS 2002, MUST i MNA korisni su i jednostavni obrasci za procjenu nutritivnog statusa. Procjenu nutritivnog statusa bolesnika s rakom potrebno je poboljšati kako bi se omogućilo bolje liječenje simptoma i bolesnicima poboljšala kvaliteta života. To bi također trebala postati rutinska pretraga pri primitku bolesnika u bolnicu.

Ključne riječi

onkologija, pothranjenost, testovi

Hrčak ID:

278482

URI

https://hrcak.srce.hr/278482

Datum izdavanja:

21.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 404 *