Skip to the main content

Case report, case study

https://doi.org/10.47960/2303-8616.2022.15.144

OVISNOST O IGRAMA NA SREĆU UKOMORBIDITETU SA ŠTETNOM UPOTREBOM ALKOHOLA I PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI

Rasema Okić ; Javna ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sabina Mađar Stijepić ; Javna ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Full text: croatian pdf 813 Kb

page 144-150

downloads: 242

cite


Abstract

Patološko kockanje i alkoholizam predstavljaju ovisnosti sa mnoštvo zajedničkih karakteristika. Nažalost, to sugeriše da osoba koja je sklona razvoju ovisnosti vrlo često vremenom nadogradi drugu ovisnost, ili ovisničko ponašanje. Na taj način, osoba sa problemom kockanja vrlo često može razviti ovisnost prema alkoholu, kao i što alkoholičar može vremenom razviti i problem patološkog kockanja.
Faktori koji utiču na razvoj dodatne ovisnosti, alkoholizma kod kockara ili kockanja kod alkoholičara, ne predstavljaju samo osobenosti pojedinca sklonog razvoju ovisnosti, već i spoljašnji, socijalni faktori, prostori predviđeni za kockanje najčešće uključuju i kafiće, dok mnogi barovi i kafići posjeduju aparate za kockanje, ili kladionice u blizini.
Kroz ovaj prikaz slučaja predstavljamo takav jedan primjer, kroz sve faze svog razvoja do javljanja na liječenje koje je podrazumijevalo dijagnostiku, tertman i posthospitalno praćenje.
Tretman ovih ovisnosti se razlikuje, jer alkoholizam zahtjeva i detoksikaciju. Međutim, ukoliko se postave realni i dostižni ciljevi, kao i ukoliko se uoče okidači i pospješi svjesnost osobe, uz edukovanje i angažovanje osobe kroz funkcionalna i adevatna ponašanja, tretman može biti vrlo uspešan. Vjerovatnoća relapsa postoji i kod jednog i drugog oblika ovisnosti, međutim, ona se znatno uvećava ukoliko osoba poseduje obje ovisnosti.

Keywords

ovisnost; komoorbiditet; alkoholizam; patološko kockanje; igre na sreću

Hrčak ID:

278676

URI

https://hrcak.srce.hr/278676

Publication date:

31.5.2022.

Visits: 607 *