Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.2.3544

Utječu li praksa navodnjavanja i maslinin svrdlaš (Rhodocyrtus cribripennis (Desbrocher 1869.)) na indeks zrelosti sorte masline ‘Coratina’?

Tomislav KOS ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Zoran ŠIKIĆ ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Marko ZORICA orcid id orcid.org/0000-0001-8058-7646 ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Ana GAŠPAROVIĆ PINTO ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Šimun KOLEGA ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Kristijan FRANIN ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia
Šime MARCELIĆ ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture, Square of Prince Višeslav 9, Zadar, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 815 Kb

str. 403-412

preuzimanja: 146

citiraj


Sažetak

Maslina (Olea europaea L.) je mediteranska voćna kultura koja zahtjeva navodnjavanje kako bi se postigao optimalni prinos i kvaliteta. Prakse navodnjavanja i štete od maslininog svrdlaša (Rhodocyrtus cribripennis (Desbrochers, 1869.)),štetnika koji napada plod, mogu biti bitan čimbenik pri određivanju stupanja zrelosti, jednog od glavnih indikatora kakvoće ploda. Cilj rada je utvrditi kako različita praksa, pri određivanju količine i učestalosti obroka navodnjavanja, uz prisutnost svrdlaša, utječe na indeks zrelosti masline, sorte 'Coratina'. Istraživanje je provedeno na 24 stabla masline na dvije lokacije u Zadarskoj županiji: Žman (Dugi otok) i Novigrad. Navodnjavanje je provedeno sustavom kap na kap sa četiri varijante u tri ponavljanja: K(0%) samo kišenje, T1(PP) proizvođač određivao obroke prema iskustvu, T2(SAN) obroci određivani obzirom na evapotranspiraciju i fenofazu razvoja, s do 80% poljskog kapaciteta tla i T3(100%) dodavanje vode do 100% od izračunate evapotranspiracije. Analizom tla određen je poljski kapacitet, a evapotranspiracija je očitavana s meteopostaje Pinova™. Berbe su obavljene u listopadu 2020. i 2021. Za određivanje štete od svrdlaša te indeksa zrelosti ubrano je 100 plodova po uzorku. Obradom podataka jednosmjernom analizom varijance (ANOVA) i povratnim testom (Tukey), utvrđen je statistički značajan utjecaj praksi navodnjavanja na indeks zrelosti ploda masline po tretmanima, godinama i lokacijama, jednostruko i u međuovisnosti. Nije ustanovljen utjecaj između prisutnosti svrdlaša i indeksa zrelosti.

Ključne riječi

indeks zrelosti; maslinin svrdlaš; navodnjavanje; SAN; Zadarska županija

Hrčak ID:

279705

URI

https://hrcak.srce.hr/279705

Datum izdavanja:

27.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 922 *