Pregledni rad
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.2.3493
Tehnologija berbe, sušenja i skladištenja lješnjaka: Pregled literature
Rea VRTODUŠIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dario IVIĆ
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Centre for Plant Protection, Gorice 68b, 10 000 Zagreb, Croatia
Tomislav JEMRIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marko VUKOVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
U Republici Hrvatskoj lijeska (Corylus avellana L.) je voćna vrsta s najvećim zabilježenim porastom uzgoja. Zbog visokog sadržaja lipida i vlage (u trenutku berbe) lješnjaci su podložni kvarenju (razvoj užeglosti, kontaminacija mikotoksinima itd.) te je stoga pravilno provedena berba, sušenje i skladištenje nužno kako bi se očuvala njihova kvaliteta. Lješnjaci se najčešće skupljaju s tla pomoću odgovarajuće mehanizacije, a moguće ih je još otresati na platno ili brati sa stabla. Lješnjake u lupini je potrebno osušiti do oko 7 - 10% vlage, a sadržaj vlage u jezgri bi se trebao kretati od oko 4 - 6%. Tijekom sušenja maksimalna temperatura nikad ne bi smjela prelaziti 50 °C zbog razvoja užeglosti tijekom skladištenja. Od skladišnih uvjeta relativna vlažnost zraka je najbitnija te ona nikad ne bi trebala prelaziti 70%, a optimalno je da se kreće od oko 55 - 65%. Niske temperature (<10 °C) su učinkovito sredstvo za produljenje skladišne sposobnosti lješnjaka jer su brojni negativni procesi (razvoj užeglosti, mikrobiološka aktivnost itd.) značajno usporeni. Upotreba modificirane atmosfere (niske koncentracije kisika) se pokazala također učinkovitom mjerom u produljenju skladišne sposobnosti.
Ključne riječi
lijeska; Corylus avellana; lješnjak; čuvanje; aflatoksini
Hrčak ID:
279707
URI
Datum izdavanja:
27.6.2022.
Posjeta: 1.486 *