Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32779/gf.2.5-6.4

Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska

Mladenka Šarolić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Nikolina Bosnić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin., Završena studentica.
Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Žana Delić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Marko Šuste ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Tomislav Svalina ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Zvonimir Marijanović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.370 Kb

str. 48-57

preuzimanja: 97

citiraj


Sažetak

Anižeta je prirodno jako alkoholno piće koje se proizvodi aromatiziranjem rakije lozovače prirodnim ekstraktima zvjezdastog anisa (llicium verum Hook.), anisa (Pimpinella anisum L.), koromača (Foeniculum vulgare Mill.) ili drugog bilja koje sadržava jednake glavne aromatične sastojke. U brojnim zemljama mediteranskog područja rakije aromatizirane anisom imaju dugu tradiciju proizvodnje. U našoj zemlji Anižeta je tradicionalno jako alkoholno piće koje se najvećim dijelom proizvodi na otoku Korčuli. Tijekom proizvodnje rakije nastaju brojne hlapljive tvari čiji udjel i sastav određuje kvalitetu gotovog proizvoda. Cilj ovog rada je utvrditi profil hlapljivih sastojaka rakije Anižete. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je tehnika mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je primjenom plinske kromatografije udružene s spektrometrijom masa (GC-MS). Identificirano je ukupno 26 hlapljivih spojeva koji pripadaju sljedećim kemijskim skupinama: esteri, viši alkoholi, terpeni, fenilpropani i norizoprenoidni derivati. Brojčano su najzastupljeniji esteri, a fenilpropani cis-anetol (17,88 %) i trans-anetol (31,62 %) su prisutni u najvišem relativnom udjelu te doprinose slatkastoj, specifičnoj aromi Anižete. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa literaturnim podacima sličnih alkoholnih pića u drugim zemljama.

Ključne riječi

rakija Anižeta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS.

Hrčak ID:

279725

URI

https://hrcak.srce.hr/279725

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Posjeta: 350 *