Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31299/ksi.30.1.6

Analiza pojavnih oblika problema u ponašanju kod djece i mladih u institucijskom tretmanu Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac

Duško Dragojević ; Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac
Duško Jaković orcid id orcid.org/0000-0001-8553-0278 ; Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac


Puni tekst: hrvatski pdf 335 Kb

str. 120-142

preuzimanja: 619

citiraj


Sažetak

Ovim radom željeli smo detaljnije prikazati frekvencije problema u ponašanju djece i mladih smještenih u Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac u razdoblju od 2013. do 2020. Cilj je bio ustanoviti koji su najzastupljeniji pojavni oblici problema u ponašanju u toj populaciji te postoji li razlika u frekvenciji pojavnih oblika problema u ponašanju smještene djece i mladih u razdoblju od 2017. do 2020. u odnosu na četverogodišnje razdoblje prije toga od 2013. do 2016. Dodatno smo željeli ustanoviti postoji li razlika u frekvenciji pojavnih oblika problema u ponašanju među korisnicima i korisnicama te je li ta razlika konstantna u obama gore navedenim razdobljima.
U razdoblju od osam godina odgajatelji su evidentirali frekvencije problema u ponašanju, grupirane u devet pojavnih oblika. Pokazalo se da su kod dvaju pojavnih oblika problema u ponašanju – konzumacije alkohola te skitnje i bijega iz ustanove, rezultati u razdoblju od 2017. do 2020. značajno niži u odnosu na razdoblje od 2013. do 2016. dok kod ostalih sedam pojavnih oblika nije bilo značajnih razlika. Svega u jednom pojavnom obliku – agresivnost usmjerena prema vršnjacima, rezultat je viši u novijem razdoblju, ali ne značajno u odnosu na ranije. Također, ustanovilo se da kod sedam pojavnih oblika problema u ponašanju nije bilo značajnih razlika između korisnika i korisnica. U dvama pojavnim oblicima problema u ponašanju – devastiranju prostora i opreme te konzumaciji alkohola korisnici su imali značajno više rezultate u odnosu na korisnice. Kod triju pojavnih oblika problema u ponašanju – suicidalna i autoagresivna ponašanja, rizična seksualna ponašanja te skitnja i bijeg iz ustanove, korisnice ostvaruju više rezultate (iako ne i statistički značajno) u odnosu na korisnike. Pokazalo se da razlike u frekvencijama pojavnih oblika problema u ponašanju među korisnicima i korisnicama nisu konstantne u obama razdobljima evidentiranja i da je razlika prema spolu sve manja.
Zaključno, ti pokazatelji upućuju da planiranje institucijskoga tretmanskog rada s korisnicima i korisnicama s problemima u ponašanju evidentno treba prilagoditi individualnim karakteristikama i potrebama svakog od njih, pri čemu su generacijska pripadnost te spol čimbenici na koje treba obratiti pozornost. Sveobuhvatna procjena problema u ponašanju djece i mladih u institucijskom tretmanu nameće potrebu za učestalom modifikacijom tretmanskih pristupa i širenjem spektra intervencija.

Ključne riječi

problemi u ponašanju; institucijska skrb; individualni plan tretmana

Hrčak ID:

279863

URI

https://hrcak.srce.hr/279863

Datum izdavanja:

29.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.138 *