Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.146.5-6.4

Prisutnost stranih vrsta Prunus serotina i Impatiens parviflora u fragmentima nizinskih šuma u SI Sloveniji

Mirjana Šipek orcid id orcid.org/0000-0002-4787-902X ; Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University of Maribor, Slovenia
Eva Horvat ; Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University of Maribor, Slovenia
Ivana Vitasović Kosić ; Faculty of Agriculture University of Zagreb
Nina Šajna ; Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University of Maribor, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 461 Kb

str. 215-222

preuzimanja: 156

citiraj


Sažetak

Aluvijalne, priobalne i nizinske šume umjerenih područja europske su šume s najvećom prisutnošću invazivnih stranih biljaka. Slijedom toga, utvrđivanje okolišnih uvjeta i drugih pokretača invazije tih vrsta u prirodnim šumskim zajednicama presudno je za razumijevanje izloženosti ovih sta­ni­šta invazivnim vrstama. Fokusirali smo se na fragmente ilirske šume hrasta kitnjaka i običnog graba u SI Sloveniji, koje su u tom pogledu najmanje proučavane.
Budući da su alohtoni fanerofiti i terofiti znatno prezastupljeni u usporedbi s autohtonim vrstama u nizinskim šu­ma­ma, odabrali smo dvije reprezentativne invazivne vrste: fanerofit Prunus serotina i terofit Impatiens parviflora. Kori­šte­njem logističkih regresijskih modela na vegetacijskim podacima, okolišnim podacima na temelju Ellenbergovih indikatorskih vrijednosti i krajobrazne metrike na razini fragmenata (zakrpi), identificirali smo karakteristike fragmenata šumske vegetacije koji objašnjavaju prisutnost svake vrste. Štoviše, u modele smo uključili utjecaj čovjeka.
Otkrivene su značajne karakteristike koje međusobno razlikuju invazivnost vrsta P. serotina i I. parviflora. Također pokazalo se da omjer površine i hranjive tvari šumskih fragmenata značajno koreliraju s prisutnošću vrste P. serotina, dok antropogeni poremećaj staništa značajno korelira s prisutnošću vrste I. parviflora. Naši rezultati te sličan pristup za druge invazivne biljne vrste mogu se primijeniti za procjenu podložnostistaništa na potencijalnu i trenutnu rasprostranjenost tih vrsta, kao i za izradu planova upravljanja.

Ključne riječi

biološke invazije; fragmentacija šuma; metrika krajobraza; karakteristike staništa; ljudska prisutnost; neofiti

Hrčak ID:

279974

URI

https://hrcak.srce.hr/279974

Datum izdavanja:

30.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 563 *