Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15233/gfz.2022.39.6

Razvoj numeričke prognoze vremena na temelju združenog više-stupanjskog prognostičkog sustava (IBL-FS) uz korištenje naknadne statističke korekcije pristranosti modela za državu Jharkhand (Indija)

Shyam Das Kotal ; India Meteorological Department, India
R. S. Sharma ; India Meteorological Department, India


Puni tekst: hrvatski pdf 3.270 Kb

str. 21-49

preuzimanja: 84

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 3.270 Kb

str. 21-49

preuzimanja: 93

citiraj


Sažetak

Za državu Jharkhand (Indija) razvijen je prognostički sustav na temelju statističkog pristupa za srednjoročnu prognozu pomoću GFS modela s ciljem poboljšanja prognoze količine oborine i temperature za primjenu u poljoprivredi. Osnova formiranja združenog više-stupanjskog prognostičkog sustava (IBL-FS) uključuje (i) tehniku korekcije pristranosti ponderirane srednje vrijednosti (DWM), (ii) zbrajanje vrijednosti i (iii) ponderiranu interpolaciju temeljenu na obrnuto-proporcionalnom kvadratu udaljenosti (IDSW). U prvom koraku, modelska pristranost u prognozi na razini okruga se ispravlja za 24 ok-ruga Jharkhanda koja su dobivena iz rezultata numeričkog GFS modela (T1534L64) primjenom DWM tehnike korekcije pristranosti. U drugom koraku, prognozi kojoj je uklonjena pristranost dodaje se rasap vrijednosti iz različitih prognostičkih modela za numeričku prognozu vremena i sinoptičkih metoda. Konačno, u trećem koraku, IDSW metoda interpolacije koristi se za generiranje prognoze na područjima bez mjerenja, na temelju korigiranih vrijednosti prognoze drugih okolnih područja (blokova). Prognoza korigirana dodanom vrijednošću za 263 bloka za državu Jharkhand radi se u vremenskom okviru srednjoročne prognoze (120 h). Uspješnost prognoza sustava IBL-FS radio se za oborinu tijekom sezone monsuna 2018. i 2019., za minimalnu temperaturu tijekom zim-ske sezone 2019. i za maksimalnu temperaturu tijekom ljetne sezone 2019. koristeći različite statističke metrike. Utvrđeno je da je uspješnost prognoze IBL-FS bolja od same nekorigirane prognoze modela (DMFC) za 15% do 43% za minimalnu temperaturu, za 18% do 41% za maksimalnu temperaturu i za 22% do 30% za prognozu količine oborine za prognoze od dana 1 do 5. Ova studija zaključuje da je prikazani združeni više-stupanjski prognostički sustav uspješniji od DMFC za svakodnevnu prognozu u realnom vremenu i da je koristan za poljoprivredu u državi Jharkhand.

Ključne riječi

prognoza na razini bloka; prognoza na razini okruga; globalni sustav prog-noze (GFS); statistička naknadna obrada; opadajući ponderirani prosjek (DWM); interpolacija s obrnuto proporcionlanim kvadratom udaljenosti (IDSW)

Hrčak ID:

279989

URI

https://hrcak.srce.hr/279989

Datum izdavanja:

4.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 502 *