Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

DIJETE I PANDEMIJA. Stručna urednica: Irena Bralić. Medicinska naklada, Zagreb, ožujak 2022. (ISBN 978-953-368-037-8)

Blaženka Kljaić Bukvić
Ljerka Cvitanović-Šojat


Puni tekst: hrvatski pdf 215 Kb

str. 161-162

preuzimanja: 228

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

278812

URI

https://hrcak.srce.hr/278812

Datum izdavanja:

6.6.2022.

Posjeta: 584 *



Priručnik trajnog medicinskog usavršavanja, urednice prim. doc. dr. sc. Irene Bralić, dr. med., specijalistice pedijatrije, s tekstovima in extenso, obuhvatio je usmena izlaganja na tečaju trajnog medicinskog usavršavanja prve kategorije iz ciklusa Novi izazovi u pedijatriji koji je održan od 4. do 6. ožujka 2022. u Zagrebu. Stručna voditeljica i inicijatorica tečaja prim. doc. dr. sc. Irena Bralić, dr. med. i Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora osmu godinu zaredom organiziraju ovaj tečaj, sada s novim izazovom i nazivom Dijete i pandemija. Partneri u organizaciji tečaja su Medicinski fakulteti Sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ te Hrvatsko farmaceutsko društvo. Tečaj podržava i Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu Hrvatske liječničke komore te Hrvatske ljekarničke komore.

Urednica doc. dr. sc. Irena Bralić u suradnji s vodećim imenima pedijatrije i suradnih struka u skladu s globalnim zbivanjima iznosi suvremenu problematiku u zdravstvenoj zaštiti djece. Priručnik Dijete i pandemija sažeti je multidisciplinarni prikaz svakodnevnih pedijatrijskih izazova za vrijeme pandemije koronavirusne bolesti. U nizu izvrsnih radova, od kojih neki imaju oblik preporuka temeljenih na recentnoj literaturi, iznose se razmatranja kako održati dosadašnju zdravstvenu zaštitu i prilagoditi ju pandemijskim uvjetima te koji su izazovi u zaštiti od kratkoročnih i dugoročnih učinaka infekcije novim koronavirusom na somatsko, ali i mentalno zdravlje i blagostanje djece.

Priručnik sadrži radove 27 autora temeljene na osobnom opažanju, nedoumicama u svakodnevnom kliničkom radu te pregledu recentne znanstvene literature, koji su grupirani u pet poglavlja na 189 stranica.

Uvodno poglavlje je posvećeno glavnoj temi osmog ciklusa Novih izazova u pedijatriji, a to je Dijete tijekom pandemije koronavirusne bolesti kroz multidimenzionalni pristup. Urednica uvodi pojam sindemijskog promatranja pandemije koronavirusne bolesti, odnosno sinergističkog djelovanja više istodobnih epidemija (kroničnih, nezaraznih somatskih bolesti te narušenog mentalnog zdravlja) koje promatramo u nejednakim uvjetima socio-ekonomskog okruženja, a utječu na zdravlje pojedinca. Naime, već dugo prisutne epidemije/pandemije pretilosti i šećerne bolesti pridružuju se pandemiji koronavirusne bolesti te pogoršavaju tijek i ishod zarazne bolesti. Naglasci su stavljeni na direktne i indirektne posljedice infekcije, utjecaj na rast i razvoj, kao i na skrb za kronično bolesnu djecu. Uloga pedijatra je sveobuhvatna – prevencija, liječenje i provođenje epidemioloških izvida uz psihološku podršku djeci i obiteljima. Multidisciplinarno je pristupljeno kasnoj manifestaciji infekcije SARS-CoV-2, multisistemskom upalnom sindromu u djece, čija je pojava povezana s imunosnom aktivacijom. Osvrt na ovaj sindrom iznijela je grupa pedijatrijskih reumatologa, kardiologa i infektologa kroz iznošenje smjernica stručnih društava i kroz osobna klinička iskustva sažeta u registru djece liječene u Hrvatskoj. Poseban je naglasak na utjecaju socijalne izolacije i nastave na daljinu na mentalno zdravlje djece i adolescenata te funkcioniranje obitelji. Preporuka je usmjeravanje djelovanja na zaštitu i održavanje mentalnog zdravlja kroz zajedničku podršku zajednice, socijalne i zdravstvene skrbi, školstva te jačanje roditeljskih autoriteta. Pandemija COVID-19 utjecala je i na opterećenje zdravstvenog sustava, s direktnim učinkom na profesionalno okruženje zdravstvenih djelatnika kroz preopterećenje poslom te stalnu izloženost infekciji. Potrebni su sustavni koraci u organizaciji radne okoline te socijalnoj i psihološkoj potpori djelatnicima u jedinicama za liječenje bolesnika s COVID-19. Razmotreni su i aspekti prevencije COVID-19 putem cijepljenja djece i adolescenata, kako zdravih tako i rizičnih skupina, kroz pogled infektologa, imunologa i specijalista školske medicine (Figure 1).

Figure 1 Handbook The child and pandemic – the cover page of the book, March 2022
LV-144-161-f1

Ciklus Novi izazovi u pedijatriji ne ostavlja po strani tijekom pandemije niti vanpandemijske bolesti djece, pa su tako iznijete preporuke Hrvatskog društva za pedijatrijsku pulmologiju za liječenje vanbolničkih pneumonija kao i pristup hitnim stanjima u pedijatrijskoj dermatologiji.

Ove godine dva su posebna poglavlja: jedno je posvećeno osnovnom alatu za socijalizaciju i primjeren razvoj djece, a to je komunikacija, govor i jezik kroz spektar fiziologije i patologije, dok je drugo poglavlje obuhvatilo mentalno zdravlje djece i adolescenata kroz hitna stanja i forenzičku psihijatriju.

Svako poglavlje završava jasno izrečenim ključnim porukama te popisom recentne literature koja potkrjepljuje iznesene činjenice i daje usmjerenje za daljnje istraživanje. Priručnik je namijenjen pedijatrima na svim razinama zdravstvene zaštite djece, od primarne do tercijarne, specijalizantima pedijatrije, suradnim strukama poput logopeda, psihijatara, psihologa, dermatologa i infektologa.

Voditeljica kroz ciklus Novi izazovi u pedijatriji avangardnim, nadasve svježim i zanimljivim pristupom uz znanstvene argumente naglašava važnost i odgovornost uloge pedijatra u zbrinjavanju djece kao vulnerabilne društvene skupine čije zdravo odrastanje čini osnovu zdravog društva. Namijenjen djelatnicima koji skrbe o djeci, ovaj će multidisciplinarni priručnik omogućiti nova saznanja koja ih čine usklađenim na globalnoj razini i izvrsnim u svakodnevnom radu.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.