Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru
Nino Rotim
orcid.org/0000-0001-8165-7554
; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Monika Buntić
; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: hrvatski pdf 538 Kb
str. 13-19
preuzimanja: 832
citiraj
APA 6th Edition
Rotim, N. i Buntić, M. (2021). Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (4.), 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
MLA 8th Edition
Rotim, Nino i Monika Buntić. "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 4., 2021, str. 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Rotim, Nino i Monika Buntić. "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 4. (2021): 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Harvard
Rotim, N., i Buntić, M. (2021). 'Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(4.), str. 13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Vancouver
Rotim N, Buntić M. Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 04.12.2024.];44.(4.):13-19. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
IEEE
N. Rotim i M. Buntić, "Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 4., str. 13-19, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Salata predstavlja povrtnu kulturu koja se u zaštićenim prostorima tijekom jeseni i zime tradicionalno uzgaja na području Hercegovine. Kratko vegetacijsko razdoblje i činjenica da je dobra predkultura vodećim povrtnim kulturama daje joj prednost u odnosu na druge povrtne vrste. Pored skromnih bioloških zahtjeva za njen uspješan rast i razvoj unutar objekta neophodno je osigurati dovoljan intenzitet svjetlosti i optimalnu temperaturu. Za proizvodnju u plasteniku i stakleniku pogodna je salata glavatica (Lactuca sativa var. capitata) kod koje razlikujemo tipove s hrskavim listovima (kristalke, ledenke) i tipove s puterastim listovima (maslenke). Berba salate odvija se u nekoliko navrata kada glavice postignu određeni oblik, veličinu i čvrstoću.
Ključne riječi
zaštićeni prostori; salata glavatica; skromni biološki zahtjevi
Hrčak ID:
261285
URI
https://hrcak.srce.hr/261285
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.755
*