Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.2

Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru

Nino Rotim orcid id orcid.org/0000-0001-8165-7554 ; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Monika Buntić ; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 538 Kb

str. 13-19

preuzimanja: 832

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Salata predstavlja povrtnu kulturu koja se u zaštićenim prostorima tijekom jeseni i zime tradicionalno uzgaja na području Hercegovine. Kratko vegetacijsko razdoblje i činjenica da je dobra predkultura vodećim povrtnim kulturama daje joj prednost u odnosu na druge povrtne vrste. Pored skromnih bioloških zahtjeva za njen uspješan rast i razvoj unutar objekta neophodno je osigurati dovoljan intenzitet svjetlosti i optimalnu temperaturu. Za proizvodnju u plasteniku i stakleniku pogodna je salata glavatica (Lactuca sativa var. capitata) kod koje razlikujemo tipove s hrskavim listovima (kristalke, ledenke) i tipove s puterastim listovima (maslenke). Berba salate odvija se u nekoliko navrata kada glavice postignu određeni oblik, veličinu i čvrstoću.

Ključne riječi

zaštićeni prostori; salata glavatica; skromni biološki zahtjevi

Hrčak ID:

261285

URI

https://hrcak.srce.hr/261285

Datum izdavanja:

15.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.755 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.