Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.3

Proizvodnja i trženje povrća u vrijeme pandemije Covid-19

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Goran Beinrauch orcid id orcid.org/0000-0001-9332-1804 ; Gospodarski list, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 164 Kb

page 24-31

downloads: 126

cite

Download JATS file


Abstract

Republika Hrvatska je veliki neto uvoznik povrća i prerađevina od povrća. Iako raspolaže odličnim prirodnim uvjetima za proizvodnju na otvorenom, ali i u staklenicima i plastenicima, to nije niti približno iskorišteno. Kriza izazvana pandemijom Covid-19 značajno je utjecala na tržne tokove povrća te se sve više naglašava važnost kratkih lanaca opskrbe. Primjena ovog oblika trženja je posebice naglašena kod opskrbe potrošača većih hrvatskih gradova. Veća primjena ovog opskrbnog kanala je ograničena malim količinama pojedinih proizvođača te se rješenje treba tražiti u njihovoj većoj poslovnoj povezanosti, ali i većem korištenju suvremenih alatki tržnog komuniciranja, kao što su internetske stranice, elektronička pošta (mail) i društvene mreže. Do ovih rezultata se došlo u istraživanju provedenom u drugoj polovici prosinca 2020. godine u kojem su sudjelovale 104 osobe iz 57 naselja Hrvatske.

Keywords

povrće; proizvodnja; Covid-19; proizvođači; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

267633

URI

https://hrcak.srce.hr/267633

Publication date:

15.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 628 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.