Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8

Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive

Antonija Tomić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Krunoslav Stublić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Petra Štambuk ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Goran Fruk ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 103 Kb

str. 72-78

preuzimanja: 343

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Šljiva (Prunus domestica L.) je koštičava voćna vrsta vrlo cijenjena zbog poželjnih senzornih i nutritivnih svojstava plodova. Plodovi se konzumiraju svježi ili se prerađuju. Zbog relativno visokog sadržaja šećera i niže ukupne kiselosti plodovi sorte 'Stanley' predstavljaju dobar izbor za proizvodnju voćnih vina. Voćna vina proizvode se aktivnošću kvasaca u procesu alkoholne fermentacije. Obzirom da metabolizmom kvasaca nastaje čitav niz metabolita, izborom odgovarajuće vrste ili soja utječe se na tip vina koje se proizvodi. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih vrsta kvasaca na osnovni kemijski sastav, koncentraciju ukupnih fenola i ukupnih antocijana voćnih vina od šljive. Korištene su dvije različite vrste kvasaca Lalvin ICV D21 – Saccharomyces cerevisiae i Lalvin EC 1118 – Saccharomyces bayanus. Vina proizvedena aktivnošću kvasca ICV D21 imala su viši sadržaj alkohola, ekstrakta te ukupnih fenola i ukupnih antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajan utjecaj vrste kvasca na kemijski sastav i kakvoću voćnih vina od šljive.

Ključne riječi

šljiva 'Stanley'; voćna vina; kvasci; ukupni fenoli; ukupni antocijani

Hrčak ID:

267638

URI

https://hrcak.srce.hr/267638

Datum izdavanja:

15.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.132 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.