Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prva iskustva s trodimenzijskom konformalnom radioterapijom u liječenju raka prostate u Klinici za tumore u Zagrebu

Mladen Solarić ; Department of Radiation Therapy, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Mirko Šamija ; Department of Radiation Therapy, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 141 Kb

str. 13-18

preuzimanja: 55

citiraj


Sažetak

Trodimenzijska konformalna radioterapija predstavlja standard u primarnom liječenju bolesnika s rakom prostate. Primjenjuje se i pri adjuvantnoj i tzv. radioterapiji 'spasa' (engl. salvage), a u palijativnom zračenju tek sporadično. U Klinici za tumore u Zagrebu ova je tehnika uvedena u studenom 2005. godine.
Tijekom prvog šestomjesečnog razdoblja trodimenzijska konformalna radioterapija započela je u 86 bolesnika s rakom prostate. Većinom se radilo o primarnom liječenju raka prostate (60,47%). Tek je u 4 bolesnika provedeno palijativno liječenje, dok je u ostalih 30 bolesnika provedena poslijeoperacijska radioterapija (adjuvantna ili terapija 'spasa'). Prikazane su osobine bolesnika i provedenog liječenja. Medijan trajanja pripreme zračenja iznosio je 17,5 dana pri primarnoj, 15 dana pri adjuvantnoj te 13 dana pri radioterapiji 'spasa'. Dozu zračenja veću od 70 Gy primilo je 48 (92,31%) primarno zračenih bolesnika uz medijan doze od 76 Gy. Medijan doze adjuvantno zračenih bolesnika i onih koji su primali radioterapiju 'spasa' bio je za 10 Gy niži. Standardna 'box' tehnika zračenja primijenjena je u 98,91% bolesnika. Liječenje je trajalo duže od predvi|enog za medijan 10 dana pri primarnoj i adjuvantnoj te 15 dana pri radioterapiji 'spasa'. Akutne urinarne nuspojave zračenja zabilježene su u 22,54%, a od strane rektuma u 23,94% bolesnika.
Prva iskustva upućuju na provedivost trodimenzijske konformalne radioterapije u bolesnika s rakom prostate u Klinici za tumore. Složenost postupka, nepostojanje jedinstvenog algoritma, no i opterećenost ure|aja za zračenje razlozi su relativno dugog trajanja pripreme za zračenje. Duže trajanje liječenja od predvi|enog manje je posljedica nuspojavanego povremenih kvarova linearnih akceleratora. Zabilježena mala pojavnost ranih nuspojava temeljno je posljedica retrospektivne studije i nepotpunog bilježenja nuspojava u kartone zračenja.

Ključne riječi

rak prostate; 3D-konformalna radioterapij; , pojačavanje doze, toksičnost

Hrčak ID:

281490

URI

https://hrcak.srce.hr/281490

Datum izdavanja:

7.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 542 *