Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Topotekan u liječenju recidiva raka jajnika

Višnja Matković ; Gynecolgic Cancer Center, University Hospital Zagreb, Zagreb, Croatia
Ante Ćorušić ; Gynecolgic Cancer Center, University Hospital Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 105 Kb

str. 15-21

preuzimanja: 83

citiraj


Sažetak

Topotekan je djelotvoran citostatik u liječenju recidiva raka jajnika nakon neuspjeha primarne kemoterapije s platinom i njenim derivatima.
Na Zavodu za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u razdoblju od 01/04 – 01/05 liječili smo 25 bolesnica s recidivom raka jajnika topotekanom.
Sve bolesnice su bile primarno operirane i stupnjevane kao III ili IV stadij raka jajnika zbog čega su primale kemoterapiju s platinom (u kombinaciji s paklitakselom ili ciklofosfamidom). Nakon pojave prvog recidiva u vremenu kraćem od 6 mj primjenili smo topotekan.
Kompletni klinički odgovor postigli smo kod 2 bolesnice (8%), djelomični odgovor u 15 bolesnica (60%), progresiju u 8 bolesnica (32%). Sve bolesnice podnijele su primjenu topotekana bez ranih reakcija (GI- mučnine, povraćanje), uz blage kasne reakcije (umjerena mijelosupresija).
Osam bolesnica primilo je 6 ciklusa, 9 je primilo po 4 ciklusa, 6 bolesnica po 2 ciklusa, 2 bolesnice po jedan ciklus.
Zaključak: na osnovi našeg malog broja bolesnica možemo reći da se topotekan dobro podnosi bez značajnijih ranih i kasnih nusdjelovanja uz zadovoljavajući odgovor na liječenje u bolesnica s recidivom jajnika koje su rezistentne na kemoterapiju s platinom.

Ključne riječi

rak jajnika; recidiv; topotekan

Hrčak ID:

281538

URI

https://hrcak.srce.hr/281538

Datum izdavanja:

30.11.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 565 *