Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46640/imr.11.21.1

Kreativnost i viša stanja svijesti

Tihoni Brčić orcid id orcid.org/0000-0002-7110-0020 ; Academy of Dramatic Art, University of Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 509 Kb

page 3429-3451

downloads: 383

cite


Abstract

Stvarnost snova i umjetnošću stvorena virtualna stvarnost, u kombinaciji sa stvarnošću koju doživljavamo fizičkom, tvore tri stvarnosti ljudskog iskustva. Uzimajući to u obzir, osnovna osjetila djeluju nepotpuna bez ekstrasenzornih osjetila koja omogućuju pristup višim stanjima svijesti. Umjetnici nekada koriste ta stanja kao izvor kreativnosti, inspiracije i ideja.
U hipnagogičkom stanju, koje je povezano s kreativnošću, neurofeedback pokazuje aktivnost moždanih valova u rasponu theta frekvencija. Alfa i delta frekvencije također su povezane s kreativnošću. Alfa se javlja kod inspirativne faze kreativnog razmišljanja, dok se theta javlja tijekom transcendentalne meditacije i dubokog sna. Neurofeedback se također koristi i u kreaciji umjetničkih djela. Tehnike koje potiču viša stanja svijesti uključuju strojeve za snove, strojeve za um, binauralne ritmove, halucinogene droge, te najučinkovitije – tankove za plutanje. Holističke metode poput meditacije, hipnoterapije i energetskog iscjeljivanja također su korisne. Meditacija djeluje najučinkovitije, s obzirom da donekle omogućuje kontrolu lucidnih snova i izvantjelesnih iskustava.
Nastajanje kreativnih ideja fenomen je koji odolijeva znanstvenim objašnjenjima. Autor je na temelju vlastitih iskustava u višim stanjima svijesti u umjetnosti, meditaciji i energetskom iscjeljivanju, uvjeren da su ona legitimni izvori kreativnosti, te bitna za održavanje zdravlja tijela, uma i duše.

Keywords

kreativnost; viša stanja svijesti; lucidno sanjanje; meditacija; neurofeedback

Hrčak ID:

283657

URI

https://hrcak.srce.hr/283657

Publication date:

11.9.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 835 *