Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.47960/2712-1844.2022.8.309

Dragutin Lerman u Hercegovini

Milo Jukić ; Kreševo


Puni tekst: hrvatski pdf 10.417 Kb

str. 309-342

preuzimanja: 193

citiraj


Sažetak

Dragutin Lerman bio je istraživač afričkoga kontinenta u ekspediciji Henryja Mortona Stanleya, organiziranoj 1882. godine za račun belgijskoga kralja Leopolda II. Između 1882. i 1896. u Africi će, u četiri navrata, provesti oko 3000 dana. Po povratku postaje poduzetnik u rodnoj Požegi. Ispočetka bilježi uspjehe, ali potom doživljava potpuni krah u poslovnom i privatnom životu, zbog čega Požegu napušta osramoćen. Nakon nekoliko godina uzaludnih pokušaja da u zapadnoj Europi (Francuska, vjerojatno i Belgija te Austrija) ponovo "stane na noge", ne svraćajući se u povratku u Požegu, dolazi u Bosnu, u Kreševo. Tu, uz financijsku potporu nama nepoznate francuske banke, a kasnije i sarajevskih banaka, istražuje rudna ležišta (bakar, mangan, zlato, kositar, barit i dr.), nadajući se i vjerujući da će razmjerno skoro započeti s eksploatacijom, ostvariti brz profit i časno se vratiti u Požegu.
Njegove planove znatno reducira izbijanje Velikoga rata, kada se, budući da je njihova država na strani suprotnoj Austro-Ugarskoj, kreditori iz Francuske povlače iz posla, a iz Bruxellesa mu, zbog istoga razloga, prestaje stizati formalno doživotna mirovina. Ratno stanje stvara mu i brojne druge poteškoće (mobilizacija vojno sposobnih i, s tim u svezi, nedostatak kvalificirane radne snage, česta nestašica eksploziva i drugih sredstava potrebnih za rad, kao i novca za financiranje radova, te, u neko vrijeme, osnovnih živežnih namirnica, zbog čega se u narodu javlja i glad).
Unatoč svemu, tijekom posljednje godine života Lerman intenzivira aktivnosti na otkrivanju rudnih ležišta na području Hercegovine, gdje od Rudarskoga satništva za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu pribavlja i brojne koncesije (zaštitna polja). Do eksploatacije ne će doći, jer rat i dalje traje, a Lerman uskoro i umire.
Svrha ovoga rada jest, ponajprije zbog toga što se Lermanovo djelovanje na ovim prostorima u dosad objavljenim radovima gotovo bez izuzetka vezuje za Bosnu i Kreševo, skrenuti pozornost i na njegovu prisutnost i istraživanja na hercegovačkom području, poglavito što za vrijeme boravaka u Hercegovini u svojim dnevnicima bilježi ne samo brojne podatke vezane za poslove, nego i ponešto drugih zanimljivih detalja.

Ključne riječi

Dragutin Lerman; Požega; belgijski kralj Leopold II.; Henry Morton Stanley; Afrika; Kreševo; Hercegovina; rude; Veliki rat.

Hrčak ID:

283738

URI

https://hrcak.srce.hr/283738

Datum izdavanja:

1.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 687 *