Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Klaićev doprinos poznavanju geografije Bosne i Hercegovine

Ivan Peklić ; Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.038 Kb

str. 81-85

preuzimanja: 80

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.038 Kb

str. 85-85

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

U radu je istražen doprinos Vjekoslava Klaića poznavanju geografije Bosne. Istraživanje se temeljilo na Klaićevu djelu Bosna. Podatci o zemljopisu i poviesti Bosne i Hercegovine. Prvi dio: zemljopis objavljenom 1878. godine. Najprije su ustanovljene razlike i sličnosti između Klaićeva djela i djela Zemljopis i poviestnica Bosne koje je napisao I 1851. godine objavio franjevac, pisac i političar Ivan Franjo (Frano) Jukić. To je učinjeno zato što se Klaić uvelike oslanjao na navedeno Jukićevo djelo.
Istodobno, u ovom radu prikazano je i Klaićevo djelo. Posebice su prikazani demografska i etnografska slika Bosne i Hercegovine. Uz to, prikazana je i topografija Bosne i Hercegovine, a prema područjima koja je odredio Klaić: Bosna, Turska Hrvatska, Hercegovina, Stara Srbija. Ovaj rad svjedoči o Klaićevu poznavanju geografije Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Bosna i Hercegovina; Vjekoslav Klaić; demografija; geografija

Hrčak ID:

284117

URI

https://hrcak.srce.hr/284117

Datum izdavanja:

28.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 409 *