Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Pravosuđe i vladavina prava u Hrvatskoj

Jakša Barbić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 161-172

preuzimanja: 317

citiraj


Sažetak

Raspravlja se primjena vladavine prava u Hrvatskoj i koju ulogu u tome ima pravosuđe a naročito sudbena vlast. Odredbe Ustava kojima se vladavina prava proglašava najvećom vrednotom nisu dovoljne za ocjenu njezina ostvarenja nego kako se provodi u svakodnevnom životu. Posebno važnu ulogu u tome ima sudbena vlast.

Analizira se dojam o pravosuđu i iznose razlozi zašto nije povoljan. Osim razloga za to iz načina kako radi sudbena vlast važni su i vanjski utjecaji kao što su nesređen i dinamičan pravni sustav, opterećenost sudova nepotrebnim sporovima i mediji. Raspravlja se svaki od tih utjecaja. Ističe se da je u nas važniji dojam od pravog stanja. Nepovoljan dojam dovodi do gubitka povjerenja u pravosuđe što mu umanjuje autoritet u mogućnost ostvarivanja i zaštite prava a posljedica svega je pravna nesigurnost. To je pak pogubno za društvo.

Ističe se da je potrebno odmah pristupiti primjeni mjera kojima je cilj da se stanje popravi i uspostavi razumna mjera primjene vladavine prava. Nigdje ne postoji potpuna vladavina prava bez ekscesa ali se zahtijeva razumna, primjerena mjera njezine primjene koja kod nas nije dostignuta. Predlaže se da se između ostaloga primijeni nekoliko mjera i navodi kako smo s time već u zakašnjenju. Riječ je o trajnom procesu za koji je potrebna politička volja ali ne samo deklarativna nego da se i ostvaruje. Navodi se da smetnja tome ne smije biti nedostatak potrebnih financijskih sredstava jer nema te cijene koju koju treba platiti da bi se ostvarile dobrobiti dobre primjene vladavine prava. Svako ulaganje u pravosuđe višestruko se vraća pravnom sigurnošću kao temeljem sređenog i sigurnog života ljudi i uvjetu za poslovanje u zemlji. Osim te blagodati, povećana poslovna aktivnost i u financijskom smislu vraća sve što se ulaže u stvaranje uvjeta za dobro, pouzdano i djelotvorno pravosuđe kome se vjeruje.

Ključne riječi

vladavina prava; pravosuđe; sudbena vlast; pravna sigurnost; pravni sustav; mjere za bolje pravosuđe

Hrčak ID:

285389

URI

https://hrcak.srce.hr/285389

Datum izdavanja:

9.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 751 *