Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Darko Marčinko, Anko Antabak i suradnici. Vještačenja stupnja oštećenja organizma temeljem bolesti hrvatskih branitelja. Zagreb: Medicinska naklada, 2022. ISBN 978-953-368-044-6

Dražen Begić
Tomislav Meštrović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.413 Kb

str. 272-272

preuzimanja: 74

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

281240

URI

https://hrcak.srce.hr/281240

Datum izdavanja:

7.8.2022.

Posjeta: 464 *



Knjiga Vještačenja stupnja oštećenja organizma zbog bolesti hrvatskih branitelja zbornik je radova i priručnik za istoimeni tečaj Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je održan 6. svibnja 2022. Organizatori tečaja, prof. dr. sc. Darko Marčinko i prof. dr. sc. Anko Antabak, ujedno su i urednici knjige.

Knjiga ima dvanaest poglavlja koja su napisali autori različitih profila (pravnici, liječnici kirurzi, internisti i psihijatri), koji sudjeluju u postupku vještačenja stupnja oštećenja organizma temeljem bolesti, ranjavanja i ozljeda hrvatskih branitelja. Ciljevi knjige su učiniti postupak transparentnim, objediniti iskustva njegovih dionika i standardizirati praksu samog vještačenja.

Problematika vještačenja oštećenja organizma za stjecanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida danas nije ništa manje važna nego neposredno nakon Domovinskog rata. Protok vremena i starenje branitelja promijenili su profil bolesti i temelje zahtjeva za stjecanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, što se u knjizi jasno navodi. Dok su neposredno nakon rata uzroci zahtjeva bile neposredne posljedice ranjavanja, a potom posttraumatski stresni poremećaj, danas su to psihičke i kardiovaskularne bolesti te bolesti kralježnice. Potreba za standardizacijom vještačenja, edukacijom stručnjaka za ovu specifičnu problematiku i usklađivanjem stručnjaka različitih profila koji se time bave stoga je danas veća nego prije.

Knjiga pristupa navedenom problemu istovremeno koncizno i sveobuhvatno, počevši od prikaza stanja i hrvatskog iskustva, preko pravne osnove, sve do raščlambe problematike psihičkih i somatskih bolesti koje su autori susreli u postupku vještačenja.

Knjiga je pisana sveobuhvatno, informativno i ilustrativno. Urednici su uspjeli objediniti i uskladiti poglavlja velikog broja autora različitih struka, što je rezultiralo komplementarnošću tekstova, logičnim prijelazima između poglavlja i ujednačenošću knjige, koja se čita kao jedna cjelina. Jasnim stilom i rječnikom u knjizi se opisuju vrlo specifični problemi vještačenja, često objašnjeni i patofiziološkom podlogom te dodatno „oživljeni“ konkretnim primjerima iz prakse. Tako knjiga istovremeno pomaže u razumijevanju etiologije i patofiziološke podloge bolesti i posljedica ozljeđivanja te istovremeno daje jasne naputke za praksu u skladu s načelima medicinske znanosti i propisanim zakonskim mjerama (Figure 1).

Figure 1 The cover of the book “Expertise of the degree of damage to the organism due to the disease of Croatian veterans”, Medicinska naklada, Zagreb 2022
LV-144-272-f1

Knjiga je ponajprije namijenjena stručnjacima koji se educiraju za vještačenje stupnja oštećenja organizma temeljem bolesti hrvatskih branitelja, ali će zasigurno biti korisna i iskusnim vještacima u tom području, drugim vještacima i liječnicima – kliničarima svih struka, s obzirom na to da tekstovi izlaze iz okvira vještačenja i, osim forenzike, zadiru u problematiku većeg broja medicinskih specijalnosti, osobito psihijatrije, kirurgije i traumatologije, interne medicine i onkologije.

Sam postupak vještačenja, koji je složen, multidisciplinaran i odgovoran, prikazan je transparentno i demistificiran. Jasnoća i nedvosmislenost poruka temeljena na snazi znanstvenih i stručnih argumenata ujedno daje smirujuće poruke i za populaciju branitelja i za širu javnost.

U medicinskoj literaturi rijetko se nalazi djelo koje istovremeno predstavlja teorijski udžbenik i praktični priručnik, što knjiga Vještačenja stupnja oštećenja organizma temeljem bolesti hrvatskih branitelja uspješno objedinjuje i po tome će zasigurno ostati prepoznata među udžbenicima i priručnicima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Dražen Begić, dr. med. i doc. dr. sc. Tomislav Meštrović, dr. med.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.