Skoči na glavni sadržaj

In memoriam, Nekrolog, Obituarij

Prim. Ante Rošin, dr. med. [Split, 31. 7. 1939. – Split, 30. 4. 2022.]

Zdeslav Benzon


Puni tekst: hrvatski pdf 1.371 Kb

str. 273-273

preuzimanja: 67

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

281241

URI

https://hrcak.srce.hr/281241

Datum izdavanja:

7.8.2022.

Posjeta: 299 *



Nedavno nas je napustio jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih liječnika svoje generacije, urolog prim. dr. Ante Rošin.

Ako ste imali uroloških problema i trebali pregled u zadnjih četrdesetak godina, mala je šansa da se niste susreli s doktorom Rošinom. Vrstan liječnik, operater, ali prije svega dobar i pristupačan čovjek, bio je liječnik starog kova koji je život podredio pomaganju ljudima.

Rođen je 1939. u Splitu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1964., nakon čega je više godina radio u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Specijalizaciju iz kirurgije započeo je 1969., da bi zatim 1973. završio specijalizaciju iz urologije koja je tada bila dio kirurškog odjela. Samostalni Odjel za urologiju osnovan je 1978. i bio je na dužnosti voditelja Odsjeka za klasičnu operativnu urologiju i zamjenik voditelja Odjela sve do umirovljenja. Bio je voditelj tima za eksplantaciju bubrega i obavio prvi takav zahvat u Splitu, uređivao stručni bolnički časopis, uvodio nove metode liječenja, a i nakon umirovljenja nastavio je raditi svoj posao koji je neizmjerno volio.

Bio je iznimno aktivan u Hrvatskom liječničkom zboru, organizaciji koja brine o edukaciji i samoorganizaciji liječnika te je više godina bio član upravnog odbora HLZ-ove podružnice Split, a u dva mandata i predsjednik. Za vrijeme njegova prvog mandata, 1988., osnovan je i pjevački zbor Splitski liječnici pjevači kao dio HLZ-a Split. Primarijus Rošin otpočetka je podupirao djelovanje pjevačkog zbora koji je u svoja četiri desetljeća postojanja održao niz zapaženih koncerata u zemlji i inozemstvu.

Za svoje zasluge u struci i radu HLZ-a dobio je niz nagrada, od zahvalnice, diplome, povelje, nagrade Ladislav Rakovac do statusa začasnog člana, što je i najveća počast Hrvatskoga liječničkog zbora.

Bio je i zapažen djelatnik u splitskom sportu, što mu je bila druga omiljena zanimacija.

Otac je dvaju sinova od kojih je jedan vrsni liječnik, kirurg u KBC-u Split.

Split i splitsko zdravstvo izgubili su jednog od svojih najcjenjenijih građana i liječnika, prepoznatljivu figuru, čovjeka širokih svjetonazora i znanja.

Dr. sc. Zdeslav Benzon, dr. med.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.