Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Teorija Williama Glassera u obrazovanju medicinskih sestara

Damjan Abou Aldan


Puni tekst: hrvatski pdf 169 Kb

str. 114-118

preuzimanja: 141

citiraj


Sažetak

William Glasser, američki psihijatar, postavio je nekoliko teorijskih koncepcija koje primjenu, osim u psihoterapiji, nalaze u svakodnevnom životu i edukaciji. Njegova ideja kvalitetne škole danas se često citira i primjenjuje u svakodnevnom radu s učenicima kao skup metoda koje su lako primjenjive i razumljive. Ipak, njegove teorije proizlaze iz osobnih iskustava pa uz prednosti imaju i određene nedostatke.
Hrvatsko sestrinstvo, proteklih desetljeća učinilo je nekoliko znatnih promjena u obrazovanju, koje su svakako dobrodošle i nužne. Ipak, metodička rješenja i ideje za organizaciju nastave zdravstvene njege rijetko se spominju i uglavnom nastaju zaslugom pojedinih kolegica u obliku udžbenika, metodičkih priručnika ili organiziranih seminara.
Teorijom izbora Glasser pokušava odrediti načine ljudskog odlučivanja, odnosno, cjelokupno ljudsko ponašanje. On kaže da je svako naše ponašanje izabrano. Tako i učenici biraju svoje ponašanja u interakciji s nastavnicima. Tu interakciju možemo definirati kao svijet kvalitete. Ako su nastavnik, predmet i škola u učenikovu svijetu kvalitete, njegov je uspjeh veći. Na teoriju izbora nadovezuje se ideja kvalitetne škole, koja donosi smjernice za kvalitetan rad u nastavi nastavnicima kojima je cilj mak- simalno ostvarenje učeničkih potencijala.
Predmet zdravstvena njega ima neke karakteristike koje nastavnicima daju početne prednosti u primjeni ovih teorija. U nastavku rada teorije će biti detaljnije objaš- njene uz upućivanje na njihove prednosti i nedostatke.

Ključne riječi

sestrinstvo; obrazovanje; odgoj; William Glasser

Hrčak ID:

286770

URI

https://hrcak.srce.hr/286770

Datum izdavanja:

12.6.2011.

Posjeta: 300 *