Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke u Primorsko-goranskoj županiji

Mihaela Zidarić


Puni tekst: hrvatski pdf 171 Kb

str. 11-15

preuzimanja: 115

citiraj


Sažetak

Cilj/svrha: Opći je cilj istraživanja utvrditi uspješnost programa utemeljenog na probiru stanovništva, naziva „Mamma“, koji se provodio radi prevencije i ranog ot- krivanja karcinoma dojke, i to u Primorsko-goranskoj županiji u Republici Hrvatskoj od 1.1. – 31.12. 2009. godine. Poseban je cilj nalaženje razloga za neodazivanje na pregled u odnosu na demografske čimbenike, i rezultati dobivene na temelju odgovora na anketni upitnik prilagođen posebnostima populacije.
Metoda: Istraživani su podaci vezani uz poziv koji poslan prema probiru za mamografiju iz prvoga kruga programa „Mamma“. Osnovni čimbenik za uvrštenje ispita- nika u istraživanje bila je starosna dob (između 50 i 69 godina). Pretražena je baza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo unutarnjih poslova i baza podataka umrlih. U istraživanje je uključeno 18 986 ispitanika rođenih između 1940. i 1958 godine. Anketni upitnik poslužio je za istraživanje demografskih čimbenika [dobna struktura ispitanica, odaziv na preglede prema godini rođenja, odaziv prema mjestu pregleda ispitanica], i razloga nedolaska na mamografiju(promjena ter- mina; obavljen pregled prije početka programa -unutar 12 mjeseci; maligna bolest organizma u obradi; ne želi se pojaviti na pregledu; umrli; netočne adrese; ne živi u Republici Hrvatskoj; drugi razlozi - subjektivni čimbenici].
Rezultati: Od 18 986 pozvanih ispitanica, na mamografski pregled odazvalo ih se 8325 [43,85%]. Nije se odazvala 10661 [56,15%]. Ovomu je potrebno pribrojiti i ispi- tanice koje su obavile mamografiju unutar godinu dana neovisno ou programu, te je krajnji postotak probira 58%. U odnosu na starosnu dob, najveći odaziv zabilježen je kod ispitanica rođenih 1955. godine (1502 pozvanih, pozitivan odaziv 799-53,20%]. Prema rezultatima iz upitnika, veći postotak odaziva bio je u mlađim dobnim skupinama, a uzrokovan je većim stupnjem zdravstvene prosvijećenosti i povećano brigom za zdravlje. Najmanji postotak odaziva zabilježen je u ispitanica rođenih 1945. godine [434 pozvane, odazvala se 91 ispitanica - 20,97%].
Zaključak: Znanstveno verificiranje čimbenika nedolaska na mamografiju kao na metodu prevencije i ranog otkrivanja maligne bolesti dojke na razini demografske strukture populacije ruralne sredine korisni su za poboljšanje provedbe novih prevencijskih postupaka i istraživanja, kao i na smanjenje i uklanjanje negativnih čimbe- nika radi smanjenja postotka nedolaska na preventivne dijagnostičko-terapeutske metode/postupke.

Ključne riječi

karcinom dojke; probir; rano otkrivanje; Hrvatska

Hrčak ID:

286782

URI

https://hrcak.srce.hr/286782

Datum izdavanja:

15.4.2012.

Posjeta: 279 *