Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Važnost medicinske sestre edukatora u promicanju dojenja

Ines Pačar


Puni tekst: hrvatski pdf 217 Kb

str. 16-23

preuzimanja: 119

citiraj


Sažetak

Medicinska sestra ima važnu ulogu u promicanju važnosti dojenja, individualnom edukacijom majke i radom u skupini, stoga mora imati i stanovite kompetencije, po- znavati fiziologiju laktacije te moguće komplikacije pri dojenju. Stalnu edukaciju zdravstvenih radnika podupiru UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja stručno osposobljava osobe u tzv. International Board Certified Lactation Consultants (IBCLC) - savjetnice za dojenje, koje polaganjem međunarodnog ispita dokazuju da imaju znanja i vještine potrebne za pomoć majkama. Savjetnice djeluju u rodilištima, u neonatološkim odjelima, u jedinicama za intenzivno liječenje novorođenčadi i djece, laktacijskim i pedijatrijskim ordinacijama te u antenatalnoj skrbi za majke.
Cilj je rada utvrditi način na koji se rodilje informiraju o dojenju u antenatalnom razdoblju, uputiti da je medicinska sestra ključna osoba u promicanju dojenja te utvr- diti učinkovitost dojenja i motiviranost rodilja u rodilištu Kliničkog bolničkog centra [KBC] Osijek. Ispitivanje je provedeno u rodilištu KBC-a Osijek u 2010. g. te u siječ- nju, veljači, ožujku i travnju 2011. na 100 ispitanica putem anketnog listića.
Prosječna dob ispitanica bila je 28.76 ± 6.42 godina (aritmetička sredina ± standardna devijacija). Najmlađa anketirana rodilja imala je 17 godina, a najstarija 48. Među ispitanicama veći je broj prvorodilja (54%). Većina ispitanica živi u vlastitoj kući/stanu, a u tročlanoj obitelji 37%. Ispitanice su u većini slučajeva bile nepušačice (72%), alkohol su konzumirale samo u posebnim prigodama, a samo četiri ispitanice bolovale su od kroničnih bolesti.
Rezultati pokazuju da su rodilje o svrsishodnosti dojenja dobile malo informacija od zdravstvenih djelatnika. Samo 25 rodilja od ukupnih 100 pohađalo je tečaj pripre- me za porođaj. Veliku motivaciju i želju da budu bolje informirane u antenatalnom razdoblju izrazile su majke koje su rodile carskim rezom (52%). Hi-kvadrat testom utvrđena je statistički znatna razlika (p= 0,025) u uspostavljanju dojenja tijekom boravka u rodilištu između rodilja koje su rodile vaginalnim putem (96%) i onih koje su rodile carskim rezom (82%). Tijek oporavka rodilja, komplikacije u djeteta i majke, prerani porođaj, bol i drugi čimbenici igraju važnu ulogu u laktaciji i dojenju. Samo je jedna rodilja izjavila da nakon odlaska iz rodilišta ne želi nastaviti dojiti svoje dijete. Pojam rooming-ina poznaje 64% rodilja, 80% zna da je osječko rodilište bolnica-prijatelj djece, a 94% rodilja izjavljuje da je zadovoljno organizacijom i mogućnošću da dijete boravi uz njih 24 sata.
U promicanju dojenja i boljoj informiranosti majki o dojenju ključnu ulogu ima medicinska sestra. Istraživanjem na Odjelu za zdravu novorođenčad KBC-a Osijek dobili smo podatke koji upućuju na dobru organizaciju i rad medicinskih sestara u rodilištu. Nedovoljna informiranost rodilja tijekom antenatalnog perioda, osobito kad je riječ o rizičnim trudnoćama, prijevremenim porođajima, komplikacijama pri porođaju ili majkama koje su rodile carskim rezom, ključni su problemi za laktaciju i doje- nje bez obzira na majčinsku motiviranost. Sve rodilje imaju pravo biti pripremljene i znati riješiti teškoće u dojenju da bi nakon odlaska s odjela mogle nastaviti dojiti svoje dijete.

Ključne riječi

dojenje; promocija; novorođenče

Hrčak ID:

286783

URI

https://hrcak.srce.hr/286783

Datum izdavanja:

15.4.2012.

Posjeta: 391 *