Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prevencija križobolje kod srednjoškolske populacije

Suzana Ribarić


Puni tekst: hrvatski pdf 122 Kb

str. 24-27

preuzimanja: 78

citiraj


Sažetak

Cilj: Prema Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, zanimanje medicinske sestre najugroženije je u odnosu na incidenciju križobolje (87%). Kako je
križobolja sve češća u mlađoj populaciji, postavlja se pitanje koliko učenici srednjih medicinskih škola provode preventivne mjere zaštite lokomotornog sustava.
Metoda: U radu su prikazani rezultati ankete provedene među učenicima Škole za medicinske sestre Vrapče o postojanju tegoba koje su u svezi s kralježnicom. Anketa je provedena među učenicima trećih i četvrtih razreda koji provode stručne vježbe na klinikama. Originalni upitnik sadržavao je 16 pitanja.
Rezultati: Rezultati ankete pokazuju da 26% učenika trećih i 45% učenika četvrtih razreda ne provodi vježbe za prevenciju nastanka bolova u kralježnici. Kod 51% učenica i 38% učenika četvrtih razreda pojavila se bol u leđima prilikom podizanja nepokretnog pacijenta.
Rasprava: Navedeni podaci govore u prilog potrebi edukacije i provođenja prevencije križobolje kod budućih medicinskih sestara i tehničara.

Ključne riječi

križobolja; adolescent; prevencija

Hrčak ID:

286784

URI

https://hrcak.srce.hr/286784

Datum izdavanja:

15.4.2012.

Posjeta: 228 *