Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Studij sestrinstva - primjer suradnje Opće bolnice i Sveučilišta u Dubrovniku u razvoju biomedicinske znanosti i sestrinstva

Darija Vučijević
Sanja Zoranić
Neven Žarković


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 28-32

preuzimanja: 74

citiraj


Sažetak

Zdravstvena njega, a posebno „sestrinstvo“, kao dio medicine u Republici Hrvatskoj doživljava svoj intenzivni razvoj tijekom procesa pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji.
U proteklom desetljeću Svjetska zdravstvena organizacija [World Health Organization-WHO] pridonijela je poboljšanju zdravlja i njegovu unapređenju i očuvanju na temelju obrazovanja i edukacije. Jedna od preporuka WHO-a na kojoj se temelji razvoj edukacijskih programa sestrinstva jest i ostvarenje Cilja 18 – „Razvoj ljudskih resursa u zdravstvu“.
Sve zemlje članice EU, a njima se pridružila i Hrvatska, trebaju svojim zdravstvenim djelatnicima u sustavu zdravstva osigurati odgovarajuća znanja i sposobnosti radi očuvanja i promaknuća zdravlja. Minhenskom deklaracijom/WHO 2000 postavljene su smjernice za obrazovanje medicinskih sestara u Europi. Naglasak je na sustav- nome obrazovanju zdravstvenih radnika, i to u svim segmentima zdravstvenog sustava. Smjernice su prihvaćene i u RH jer zdravstveni sustav RH treba medicinske sestre koje imaju znanja i vještine za pružanje zdravstvene njege, ali istodobno i sveučilišno obrazovane medicinske sestre koje su osposobljene za upravljačke dužnosti u sustavu javnog zdravstva kao i sveučilišnim školovanjem mladih naraštaja medicinskih sestara.

Ključne riječi

zdravstvena njega; studij sestrinstva; strategija; Sveučilište u Dubrovniku

Hrčak ID:

286785

URI

https://hrcak.srce.hr/286785

Datum izdavanja:

15.4.2012.

Posjeta: 188 *