Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Edukacija oboljelih od glaukoma

Sanela Keserović
Josipa Rožma


Puni tekst: hrvatski pdf 517 Kb

str. 155-161

preuzimanja: 85

citiraj


Sažetak

Glaukom je drugi uzročnik sljepoće u razvijenim zemljama svijeta. Bolesnika treba educirati o kroničnoj prirodi bolesti, redovitom uzimanju lijekova, konzultacijama i pregledima kod oftamologa kako bi se očuvala funkcija vida, a time omogućila zadovoljavajuća kvaliteta života. Svakom bolesniku treba odrediti ciljni tlak, pri kojem će progresija bolesti biti zaustavljena ili odgođena. Cilj je istraživanja uputiti na važnost uloge medicinske sestre kao člana tima u edukaciji bolesnika s glaukomom, istražiti kako se bolesnici nose sa svojom bolešću, koliko utječe na njihov život te jesu li dovoljno educirani o bolesti, odnosno, istražiti koliko im je edukacija važna.
Istraživanje je provedeno na uzorku od 100 ispitanika. U ispitivanje su uključeni bolesnici koji su bili hospitalizirani na Odjelu za očne bolesti Opće bolnice Karlovac, te koji su bili na pregledu u Ambulanti za glaukom Opće bolnice Karlovac.
Kao metoda ispitivanja upotrijebljen je anketni upitnik. Svaki je ispitanik upoznat s ciljem ispitivanja i dao je svoj pristanak. Anketa je bila anonimna, a suglasnost za provedbu ispitivanja dobivena je od Etičkog povjerenstva Opće bolnice Karlovac.
Rezultati istraživanja dobiveni su ručnom obradom podataka. Za pretvorbu brojčanih rezultata u grafički prikaz korišteno je osobno računalo. Odgovori na svako pitanje preoblikovani su u grafički prikaz, ispod svakog grafičkog prikaza slijedi kratko obrazloženje podataka. Edukacija glaukomskog bolesnika i obitelji jedna je od mnogobrojnih intervencija koje provode medicinske sestre s ciljem postizanja što veće samostalnosti bolesnika i omogućavanja što bolje kvalitete života. Vrlo je važno individializirati pristup, demonstrirati postupke i upotrijebiti što više pisanih materijala.

Ključne riječi

glaukom; funkcija vida; edukacija; kvaliteta života

Hrčak ID:

286834

URI

https://hrcak.srce.hr/286834

Datum izdavanja:

16.12.2012.

Posjeta: 229 *