Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.3.1

Empatija medicinskih sestara

Ana Bitunjac ; Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Ulica I, br. 13, 23 452 Karin Gornji, 23 000 Zadar, Hrvatska
Karolina Vižintin ; Opća bolnica Karlovac, Andrije Štampara 3, 47 000 Karlovac, Hrvatska
Željka Cindrić ; Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju Cindrić, Augusta Šenoe 12, 47 300 Ogulin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 96 Kb

str. 155-159

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

Uvod: Bolesnici i njihove obitelji od medicinskih sestara očekuju suosjećanje, empatiju i uzajamno poštovanje. S ciljem što boljeg usvajanja empatičkih vještina komuniciranja s bolesnicima, u sestrinskoj profesiji potrebno je provoditi kontinuiranu edukaciju od samog početka školovanja te nastaviti putem cjeloživotnog učenja.
Ispitanici i metode: Podaci su prikupljani općim upitnikom o demografskim karakteristikama i studentskom verzijom Jeffersonove ljestvice empatije razvijene posebno za proučavanje empatije zdravstvenih djelatnika i studenata u kontekstu skrbi o pacijentima. Istraživanjem su obuhvaćene 252 medicinske sestre i tehničara. Provedeno je presječno istraživanje. Statistička analiza rađena je programskim sustavom MedCalc.
Rezultati: Istraživanjem je uočena visoka razina empatije, medijan Jeffersonove ljestvice empatije iznosio je 121 (IQR 111 – 128), što je iznad prosjeka u usporedbi s prijašnjim istraživanjima. Značajno višu razinu empatije iskazale su žene u usporedbi s muškarcima, a značajno nižu najmlađi ispitanici. Nije uočena povezanost empatije s razinom obrazovanja.
Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na visoku razinu empatije kod medicinskih sestara i tehničara, ali još uvijek ima dovoljno prostora za poboljšanja. Očekivala se viša razina empatičnosti prvostupnika sestrinstva. Pretpostavljalo se da će profesionalno iskustvo, kao i obrazovanje, doprinijeti višoj razini empatičnosti. Može se zaključiti da bi u obrazovanje medicinskih sestara i tehničara poželjno bilo uključiti više sati poučavanja o dobrobitima empatije i vježbanju vještine iskazivanja empatije.

Ključne riječi

empatija; proces empatije; medicinska sestra

Hrčak ID:

286958

URI

https://hrcak.srce.hr/286958

Datum izdavanja:

12.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.086 *