Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.3.4

Znanja i statvovi ispitanika o procjeni indeksa sigurnosti bolnice u izvanrednim situacijama

Alem Dizdarević ; Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Amer Ovčina ; Klinički centar Univerziteta u Sarajevu; Univerzitet u Sarajevu, Fakultet zdravstvenih studija
Aida Ramić ; Univerzitet u Sarajevu, Fakultet zdravstvenih studija; Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine


Puni tekst: engleski pdf 306 Kb

str. 175-181

preuzimanja: 162

citiraj


Sažetak

Uvod: O bolnici kao zdravstvenoj ustanovi danas se puno govori i piše. Problemom rada, funkcije i organizacije bave se razna međunarodna tijela i organizacije uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju.
Cilj: Ciljevi ovog rada sljedeći su: učiniti situacijsku analizu organiziranosti bolnice za izvanredne situacije; utvrditi raspoloživost dostupnih materijalnih i kadrovskih resursa u bolnici u izvanrednim situacijama; ispitati vrste opasnosti koje mogu utjecati na sigurnost bolnice; utvrditi stanje konstruktivne i nekonstruktivne sigurnosti bolnice; ispitati organiziranost službi te podrške pacijentima i osoblju za vrijeme izvanrednih situacija.
Metode: Istraživanje je deskriptivno i analitičko. Kao instrument istraživanja koristile su se standardizirane evaluacijske liste koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), a kojima se utvrđuje indeks sigurnosti bolnica.
Rezultati: Za potrebe ovog rada provedeno je anketiranje 117 ispitanika, zaposlenika Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu, koji rade na odgovornim radnim mjestima. Većina ispitanika smatra da se uvjeti za pripremu bolnice za hitne slučajeve mogu poboljšati povećanjem ljudskih resursa, edukacijom osoblja i osiguravanjem suvremenih tehnologija. Situacijska analiza u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu provedena je uz internu samoprocjenu indeksa sigurnosti bolnice. Procjena indeksa sigurnosti za hitne slučajeve izračunata je na temelju definirane metodologije SZO-a.
Zaključak: Važno je istaknuti da postoji mnogo opasnosti koje mogu utjecati na sigurnost bolnica te da različiti faktori imaju važnu ulogu u pripremljenosti bolnica za neku vanrednu situaciju ili katastrofu.

Ključne riječi

Indeks sigurnosti bolnica; izvanredne situacije; evaluacijski pokazatelji

Hrčak ID:

286961

URI

https://hrcak.srce.hr/286961

Datum izdavanja:

12.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 458 *