Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.3.5

Zdravi životni stilovi studenata sestrinstva i medicine: pregled opsega

Marija Spevan ; Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija
Amir Muzur ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet
Helena Štrucelj ; Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija


Puni tekst: hrvatski pdf 336 Kb

str. 182-188

preuzimanja: 330

citiraj


Sažetak

Studiranje podrazumijeva razne izazove koji mogu narušiti homeostazu, a neki su od tih izazova opterećenost učenjem, želja za akademskim postignućem i studiranje uz rad. S obzirom na navedeno, kod studentske je populacije općenito važno promicati osobne zdrave navike, a kod studenata sestrinstva i medicine uz to i navike promoviranja zdravog načina života. Cilj je ovog preglednog rada utvrditi kojim se mjerama procjenjuje i kojim se metodama istražuje životni stil studenata sestrinstva i medicine.
Pregled opsega proveden je i dovršen 28. prosinca 2020. godine pretraživanjem baze podataka Medline/WoS. Uključeni su članci koji opisuju primarna opažajna istraživanja o zdravom životnom stilu studenata sestrinstva i medicine. Od 68 identificiranih članaka, 12 ih je prihvaćeno (17,7 %) za konačnu analizu. Izrađene su kvantitativna i kvalitativna analiza podataka.
Za procjenu životnog stila koriste se upitnici i antropometrijski instrumenti, a fokus je na kriterijima zdravog načina života, kao što su učestalost tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase, kvaliteta spavanja, balansiranost prehrane, mentalno zdravlje i drugi. Mjere tjelesnog zdravlja u većoj su mjeri zastupljene od mjera mentalnog zdravlja. Sva su istraživanja bila presječnog tipa.
Istraživanja pokazuju da studenti sestrinstva i medicine nemaju optimalan životni stil. Potrebna su daljnja istraživanja povezanosti mentalnog zdravlja i životnog stila s ciljem osmišljavanja strategija za unapređenje zdravog načina života u ovoj populaciji, kao i ispitivanja učinkovitosti takvih strategija.

Ključne riječi

studenti medicine; studenti sestrinstva; zdravi životni stilovi; zdravstveno ponašanje

Hrčak ID:

286962

URI

https://hrcak.srce.hr/286962

Datum izdavanja:

12.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 737 *