Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.48188/hczz.2.2.1

IN VITRO učinkovitost topikalnih antimikrobnih lijekova

Kristina Zurak orcid id orcid.org/0000-0003-2276-1145 ; „Ljekarna Mario Vrebčević˝, Zagreb, Hrvatska
Marija Tonkić orcid id orcid.org/0000-0002-0302-9891 ; Klinička bolnica Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.224 Kb

str. 76-82

preuzimanja: 210

citiraj


Sažetak

CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj ovoga rada je utvrditi osjetljivost bakterija koje najčešće izazivaju lokalizirane infekcije u KBC Split tijekom 2020. godine na pojedine topikalne antimikrobne lijekove kako bi se ustanovilo koji od testiranih antibiotika je najbolji izbor za empirijsko liječenje ovih infekcija.
MATERIJALI I METODE: Retrospektivnim istraživanjem analizirani su podatci o osjetljivosti na topikalne antimikrobne lijekove (aminoglikozide, fluorokinolone, kloramfenikol, kolistin te mupirocin) pojedinih vrsta bakterija koje su najčešći uzročnici lokaliziranih infekcija: Escherichia coli i ESBL E. coli, Klebsiella pneumoniae (uključujući i ESBL sojeve), Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii te Staphylococcus aureus (uključujući MRSA). Osjetljivost je ispitivana metodom disk difuzije, a za kolistin metodom dilucije u bujonu.
REZULTATI: Rezultati pokazuju visoku rezistenciju bakterije Escherichia coli na antibiotike ciprofloksacin i levofloksacin, a nisku na kloramfenikol i kolistin. U usporedbi s Escherichia coli, ESBL producirajući soj Escherichia coli pokazuje znatno visoku rezistenciju na sve ispitivane antibiotike osim na kolistin i kloramfenikol. Sojevi Klebsiella penumoniae su bili visoko rezistentni na antibiotik tobramicin, a nisko rezistentni na kloramfenikol i kolistin. ESBL producirajući sojevi ove bakterije su imali znatno visoku rezistenciju na sve ispitivane antibiotike osim na kloramfenikol i kolistin. Pseudomonas aeruginosa je bio visoko rezistentan na ciprofloksacin i levofloksacin, a nisko na kolistin. Sojevi Acinetobacter baumanni su bili visoko rezistentni na levofloksacin, a nisko na kolistin. Izolati Staphylococcus aureus su bili visoko rezistentni na levofloksacin, a dobro osjetljivi na kloramfenikol i norfloksacin. MRSA sojevi su bili visoko rezistentni na levofloksacin, u značajno većim postotcima od MSSA sojeva, a dobru osjetljivost pokazali su na mupirocin.
ZAKLJUČAK: Podatci ove studije pokazuju visoke stope rezistencije ispitivanih bakterija na pojedine topikalne antimikrobne lijekove, što je u skladu s trendovima porasta rezistencije bakterija u svijetu, te možemo pretpostaviti da će se ta rezistencija u budućnosti još povećavati.

Ključne riječi

Klinički bolnički centar Split; rezistencija; topikalni antimikrobni lijekovi

Hrčak ID:

287965

URI

https://hrcak.srce.hr/287965

Datum izdavanja:

15.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 514 *