Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.56321/IJMBS.8.13.17

INOVATIVNE PRAKSE U UGOSTITELJSTVU – PREGLED LITERATURE

Mayar Mohammed Sabah Al Kaabi ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Fatmah Mahanna Saeed Al Kendi ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Saleimah Rashed Mubarak Sebait Al Mesmari ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Fatima Alloghani ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Shaimaa Al Hijawi ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Fatmah Mohamed Salim Alsereidi ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates
Alica Grilec orcid id orcid.org/0000-0002-9845-6297 ; Higher Colleges of Technology, FWC, Arab Emirates


Puni tekst: engleski pdf 1.096 Kb

str. 17-26

preuzimanja: 562

citiraj


Sažetak

Svrha ovog istraživanja je pružiti smjernice za buduća istraživanja vezana uz inovacije u ugostiteljstvu, a u tu svrhu važno je analizirati novija istraživanja i sintetizirati glavne pristupe i nalaze. Pregledi literature analizirani u ovoj studiji imali su drugu svrhu. Njihova je svrha bila analizirati čimbenike koji utječu na poslovne modele u ugostiteljstvu, pružiti sintezu o inovacijama
svojstvenima turizmu i ugostiteljstvu te odrediti dimenzije za ugostiteljske inovacije koje su orijentirane na održivost. Ovaj pregled literature nastoji analizirati postojeće istraživačke studije objavljene u razdoblju od 2012. do 2022. godine koristeći Emerald Insight i ProQuest bazu podataka sa sljedećim ključnim riječima: “inovacija” i “ugostiteljstvo” u vezi s njihovim a) fokusom istraživanja, b) korištenom metodologijom znanstvenog rada, c) uzorkom, d) rezultatima istraživanja. Prikazani su svi
radovi koji su odgovarali zahtjevima istraživanja i vremenskom okviru. Dvije su baze podataka temeljito pregledane za potrebe
ove studije. Ovaj sustavni i detaljni pregled literature mogao bi biti korisna baza za buduća istraživanja u području inovacija
u uslužnom sektoru kao ključ poslovnog uspjeha i konkurentske prednosti ugostiteljske industrije. Jedan od najznačajnijih zaključaka je relativan nedostatak empirijskih istraživanja provedenih na uzorku restorana.

Ključne riječi

inovacije; uslužne djelatnosti; ugostiteljstvo; restorani; pregled literature

Hrčak ID:

288340

URI

https://hrcak.srce.hr/288340

Datum izdavanja:

23.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 971 *