Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2

Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini

Nino Rotim orcid id orcid.org/0000-0001-8165-7554 ; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 189 Kb

str. 16-25

preuzimanja: 517

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Prema povijesnim podatcima vinova loza se na području Hercegovine uzgajala i u vrijeme starih Ilira, odnosno plemena Daorsa. Ljetopisi navode da su Rimljani, Dubrovčani, Turci i Habsburgovci bili pohlepni za ovom zemljom upravo zbog vinove loze i grožđa. Za turske okupacije razvoj vinarstva u Hercegovini bio je prilično usporen i ograničen. U to doba proizvodnja vina u smanjenom obujmu održala se na području Hercegovine, iz koje se vino uvozilo u Bosnu. Dolaskom Austrougarske na ove prostore vinarski sektor je revitaliziran, zbog čega je proizvodnja vina doživjela svoj maksimum 1912. godine. Nositelji razvoja vinarstva koncem 19. i početkom 20. stoljeća bili su privatni vinari i podrumari. Progresu vinarskog sektora pridonijeli su i franjevci koji su proizvodnji i preradi vina pridavali veliki značaj. Svjetski ratovi, vinske krize, poreska opterećenja na vino i rakiju, pojava filoksere i mnogi drugi činitelji utjecali su na vinogradarstvo i vinarstvo ovog područja.

Ključne riječi

Hercegovina; proizvodnja vina; vinarski sektor; vinari i podrumari

Hrčak ID:

285335

URI

https://hrcak.srce.hr/285335

Datum izdavanja:

14.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.219 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.