Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini
Nino Rotim
orcid.org/0000-0001-8165-7554
; Federalni agromediteranski zavod Mostar, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: hrvatski pdf 189 Kb
str. 16-25
preuzimanja: 517
citiraj
APA 6th Edition
Rotim, N. (2022). Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (5.), 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
MLA 8th Edition
Rotim, Nino. "Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 5., 2022, str. 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Rotim, Nino. "Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 5. (2022): 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
Harvard
Rotim, N. (2022). 'Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(5.), str. 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
Vancouver
Rotim N. Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 04.12.2024.];45.(5.):16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
IEEE
N. Rotim, "Povijesni pregled proizvodnje vina u Hercegovini", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 5., str. 16-25, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Prema povijesnim podatcima vinova loza se na području Hercegovine uzgajala i u vrijeme starih Ilira, odnosno plemena Daorsa. Ljetopisi navode da su Rimljani, Dubrovčani, Turci i Habsburgovci bili pohlepni za ovom zemljom upravo zbog vinove loze i grožđa. Za turske okupacije razvoj vinarstva u Hercegovini bio je prilično usporen i ograničen. U to doba proizvodnja vina u smanjenom obujmu održala se na području Hercegovine, iz koje se vino uvozilo u Bosnu. Dolaskom Austrougarske na ove prostore vinarski sektor je revitaliziran, zbog čega je proizvodnja vina doživjela svoj maksimum 1912. godine. Nositelji razvoja vinarstva koncem 19. i početkom 20. stoljeća bili su privatni vinari i podrumari. Progresu vinarskog sektora pridonijeli su i franjevci koji su proizvodnji i preradi vina pridavali veliki značaj. Svjetski ratovi, vinske krize, poreska opterećenja na vino i rakiju, pojava filoksere i mnogi drugi činitelji utjecali su na vinogradarstvo i vinarstvo ovog područja.
Ključne riječi
Hercegovina; proizvodnja vina; vinarski sektor; vinari i podrumari
Hrčak ID:
285335
URI
https://hrcak.srce.hr/285335
Datum izdavanja:
14.10.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.219
*