Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ AUTOHTONIH SOJEVA SACCHAROMYCES SPP. NA KONCENTRACIJU SUMPORNOG DIOKSIDA U VINU
Josip BELJAK
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Stanka HERJAVEC
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Sandi ORLIC
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj 8 autohtonih sojeva kvasaca na sintezu sumpornog dioksida. U tu svrhu korišteni su moštovi Traminca, Rizvanca i Chardonnaya. Korišteni sojevi kvasaca bili su iz kolekcije Zavoda za mikrobiologiju, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pet od njih je H2S negativno a tri H2S pozitivno. Ispitivani sojevi kvasca stvorili su od 19 pa sve do 45 mg/l sumpornog dioksida. Najviše sumpornog dioksida stvorio je jedan od H2S pozitivnih sojeva. Rezultati su pokazali da je početna koncentracija šećera vrlo važna pri proizvodnji sumpornog
dioksida. Kvasci su bili produktivniji pri višim razinama šećera.
Ključne riječi
sumporni dioksid; autohtoni kvasci; vino
Hrčak ID:
26513
URI
Datum izdavanja:
28.7.2008.
Posjeta: 1.871 *