Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/6/2/3

Percepcija kvalitete radnog života medicinskih sestara/tehničara

Katarina Tokić ; Klinika za diječije bolesti Zagreb
Slađana Režić ; Klinički bolnički centar Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 120 Kb

str. 121-131

preuzimanja: 120

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 120 Kb

str. 121-131

preuzimanja: 215

citiraj


Sažetak

Uvod. Kvaliteta radnog života višedimenzionalni je konstrukt koji se sastoji od nekoliko međusobno povezanih čimbenika kao što su zadovoljstvo poslom, predanost poslu, motivacija, radna učinkovitost, sigurnost na poslu, unaprjeđenje sposobnosti, ravnoteža privatnog života i rada.

Cilj. Cilj ovog rada bio je utvrditi razinu kvalitete radnog života medicinskih sestara zaposlenih na odjelima intenzivne skrbi i anesteziologije te postoji li razlika u razini kvalitete radnog života medicinskih sestara/tehničara s obzirom na spol, obrazovanje, radni staž, mjesto zaposlenja i način rada.

Metode. Provedena je presječna studija tijekom svibnja 2021. Korišten je Upitnik sociodemografskih podataka te Brooks Quality Nursing Work Life Survey koji sadrži 42 čestice podijeljene u četiri podljestvice. U istraživanju su sudjelovala 102 ispitanika zaposlena na odjelima intenzivne skrbi i anesteziologije u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice.

Rezultati. Upitnik su ispunila 102 ispitanika, a ukupni rezultati pokazuju da medicinske sestre i medicinski tehničari kvalitetu radnog života procjenjuju umjerenom. Gledajući svaku podljestvicu zasebno, medicinske sestre i medicinski tehničari procijenili su kvalitetu radnog života umjerenom u podljestvicama poslovni život / privatni život, dizajn rada i svijet posla. U podljestvici kontekst posla medicinske sestre i medicinski tehničari iskazali kvalitetu radnog života visokom. Nije pronađena statistički značajna razlika s obzirom na spol, obrazovanje, radni staž, mjesto zaposlenja i način rada.

Zaključak. Kvaliteta radnog života medicinskih sestara/tehničara umjerena je na svim podljestvicama osim u podljestvici kontekst posla, gdje se pokazala visokom. Rezultati su pokazali da su medicinske sestre i medicinski tehničari nezadovoljni plaćom, nepriznavanjem svojeg rada te prevelikom količinom radnih zadataka. Rukovoditelji bi trebali poduzeti intervencije koje će poboljšati kvalitetu radnog života medicinskih sestara/tehničara.

Ključne riječi

kvaliteta života, kvaliteta radnog života, intenzivna skrb, sestrinstvo

Hrčak ID:

291860

URI

https://hrcak.srce.hr/291860

Datum izdavanja:

23.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 606 *