Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.24141/2/6/2/7

Utjecaj urinarne inkontinencije na kvalitetu života

Doris Dušković ; Studentica preddiplomskog stručnog studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu
Sanja Ledinski Fičko ; Zdravstveno veleučilište Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 79 Kb

str. 161-167

preuzimanja: 130

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 79 Kb

str. 161-167

preuzimanja: 120

citiraj


Sažetak

Uvod. Inkontinencija urina je nekontrolirano otjecanje urina u dobi čovjekova života kada bi trebalo biti pod voljnom kontrolom, pojavljuje se kod oba
spola, no češća je kod žena. Inkontinencija je veliki socijalni, medicinski i higijenski problem. Kvaliteta života ozbiljno je ugrožena pri pojavi inkontinencije te ograničava pojedinca u svakodnevnom funkcioniranju.

Cilj. Identificirati utjecaj urinarne inkontinencije na kvalitetu života pregledom istraživačkih radova te
stručne literature. Metode. Istraživanje je bilo usmjereno na analizu podataka o kvaliteti života pacijenata s dijagnozom urinarne inkontinencija. Korišteni su članci objavljeni od 2017. do 2022. koji su bili prepoznati kao relevantni članci za rad. Za analizu je izabrano sedam članaka.

Rezultati. Rezultati su provedeni u dva koraka. Prvi se korak sastojao od pronalaska odgovarajućih, kvalitetnih istraživačkih radova. Drugi je korak bio analiza relevantnih radova.

Zaključak. Urinarna inkontinencija dokazano uvelike utječe na kvalitetu života te sa sobom nosi niz mentalnih problema poput gubitka samopoštovanja, osjećaja nelagode, nesigurnosti, povlačenja i depresije. Važno je na vrijeme prepoznati urinarnu inkontinenciju te provesti odgovarajuće metode liječenja kako bi se zadržala razina kvalitete života koja je prihvatljiva za pojedinca.

Ključne riječi

medicinska sestra, pacijent, kvaliteta života, urinarna inkontinencija

Hrčak ID:

291873

URI

https://hrcak.srce.hr/291873

Datum izdavanja:

23.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 489 *