Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Slaveni u ranom srednjem vijeku i pogled Florina Curte

Domagoj Maslač orcid id orcid.org/0009-0008-9030-1259 ; Odjel za povijest, Odjel za rusistiku, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 527 Kb

str. 61-81

preuzimanja: 236

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 182 Kb

str. 82-82

preuzimanja: 62

citiraj


Sažetak

Ovaj se rad bavi interpretacijama ranih Slavena kroz prizmu njihovog etniciteta, jezika i arheoloških kultura, koje se vežu uz njih. U radu se primarno promatra pristup Florina Curte, koji snažno kritizira ranije teorije i interpretacije i iznosi svoje interpretacije povijesnih materijala vezanih uz Slavene, koji su se koristili u ranijim teorijama. Paralelno s time promatra se pristup drugih suvremenih povjesničara, poput Barforda i Pleterskog, i kako oni interpretiraju materijale, kojima se Curta koristi za svoje teorije.
Osim pristupa znanstvenika u radu se također obrađuje i pitanje slavenskoga identiteta, odnosno etniciteta. Postavlja se pitanje može li se uopće u tome razdoblju govoriti o široj svijesti i o zajedničkom identitetu. Obrađuje se tema slavenskog jezika i kako je došlo do današnjega raspona slavenskih jezika. Postavlja se pitanje interpretacije arheoloških kultura, koje se pripisuju Slavenima, i možemo li ih zapravo pripisati jednoj zajednici. Iznosi se i pitanje pouzdanosti bizantskih izvora za ranu povijest Slavena, kao ranijih primarnih izvora za istraživanje povijesti ranih Slavena.

Ključne riječi

rani Slaveni; Florin Curta; arheološke kulture; slavenski etnicitet; slavenski jezik; lingua franca

Hrčak ID:

292260

URI

https://hrcak.srce.hr/292260

Datum izdavanja:

22.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 618 *