Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Rusija u doba Petra Velikog

Vedrana Šimić orcid id orcid.org/0000-0003-3055-8382 ; Odsjek za historiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 413 Kb

str. 149-165

preuzimanja: 411

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 147 Kb

str. 166-166

preuzimanja: 42

citiraj


Sažetak

U ovom radu govorit će se o jednom veoma važnom periodu u ruskoj državi, koji je u povijesti ostao upamćen po vladaru koji je ostavio nemjerljivo značenje, ne samo na području Rusije, već i u ostatku svijeta. Riječ je o Petru Velikom. Osim što je imao priliku da živi u isto vrijeme kada su Europom vladali veliki i značajni vladari, on je uspio ostvariti svoje ciljeve provedbom značajnih reformi. S obzirom da su iste prihvaćene od strane puka, prozvan je „Velikim“. Cilj ovog rada jeste prikazati kakvo je stanje bilo u Rusiji neposredno prije dolaska na vlast Petra Velikog, zatim koji su važni događaji obilježili njegovu vladavinu, ali i život, te kakvu promjenu Rusija doživljava u odnosu na Zapad kroz njegovu vladavinu.
U samom radu naglasak će biti na biografskom pristupu i političkoj povijesti. Rad je podijeljen u pet poglavlja. U prvom poglavlju prikazan je život Petra Velikog, počevši s njegovim djetinjstvom i početnim godinama njegove vladavine. Drugo poglavlje govori o početcima modernizacije ruske države tj. o napuštanju tradicije koja je obilježila postojanje Ruskog Carstva u vremenu prije vladavine Petra Velikog. U trećem poglavlju opisano je stanje nereda, koje su izazvale reforme i rat. Razdoblje obnove opisano je u četvrtom poglavlju, te se u njemu Petar javlja kao prosvijećeni vladar, dok je peto poglavlje posvećeno posljednjim trenutcima njegove vladavine, a i života.

Ključne riječi

Rusija; Petar Veliki; reforme; društvo; prosvijećeni vladar; modernizacija

Hrčak ID:

292350

URI

https://hrcak.srce.hr/292350

Datum izdavanja:

22.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 734 *