Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Podrijetlo kakaovca i konzumacija čokolade u Europi do kraja 18. stoljeća

Nina Levanić orcid id orcid.org/0009-0008-7026-5289 ; Odjel za klasičnu filologiju, Odjel za povijest, Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 620 Kb

str. 167-183

preuzimanja: 241

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 108 Kb

str. 184-184

preuzimanja: 70

citiraj


Sažetak

Otkrićem Novog svijeta, Europa upoznaje nove namirnice, a jedna od njih je i zrno kakaovca koje je glavni sastojak čokolade. Iako je prva asocijacija pri spomenu riječi čokolada slatka pločica, ipak se tijekom većeg dijela svoje povijesti čokolada konzumirala kao napitak. Uz pomoć dostupne literature i izvora, rad daje pregled konzumacije čokolade u Europi od prvog europskog doticaja s egzotičnom namirnicom pa sve do kraja 18. stoljeća. Također, područje proučavanja ograničava se na određene dijelove Europe budući da literatura pruža najviše podataka o Španjolskoj, Francuskoj i Engleskoj.

Ključne riječi

čokolada; Engleska; Europa; Francuska; kakaovac; napitak; Novi svijet; Španjolska

Hrčak ID:

292352

URI

https://hrcak.srce.hr/292352

Datum izdavanja:

22.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 627 *