Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32701/dp.24.1.5

Stara duša u novom mehaničkom tijelu

Mikolaj Martinjak orcid id orcid.org/0000-0002-3982-5304 ; Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 114 Kb

str. 81-92

preuzimanja: 159

citiraj


Sažetak

Problem duša–um–tijelo, drevno je pitanje koje je mučilo mnoge filozofe. Još od Platona i predstoika mnogi su filozofi pokušavali odgovoriti na pitanja odnosa između tih “dijelova”. Ovaj rad je pregled teorije o holonima koju je predložio Arthur Koestler i njezinih implikacija u modernoj kinematografiji, posebno na primjeru anime filma Ghost in the Shell. Postoje mnoga pitanja koja su aktualna i povezana s problemom duha i tijela, a koja proizlaze iz moderne kinematografije i TV emisija, no obično su zanemarena ili previđena. U tim serijama i filmovima nalazimo suvremene ideje o kiborzima i transhumanizmu koje je spomenuti anime film popularizirao. Većina suvremenih serija bliža je transhumanizmu i postmodernizmu, no zbog opsega članka, biti će spomenute samo imenom.
Drugi problem koji se nameće u modernoj kinematografiji je individualizam i egocentrizam koji nije usmjeren na transcendentalno ili čak transcendentno. Namjera ovog rada je pokazati da kroz Koestlerove ideje o holonima moramo uzeti u obzir širi pristup transhumanizmu, te da taj pristup ne smije biti fokusiran samo i isključivo na pojedinca.

Ključne riječi

Koestler; duh; tijelo; um; transhumanizam; transcendentalno

Hrčak ID:

292520

URI

https://hrcak.srce.hr/292520

Datum izdavanja:

31.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 458 *