Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22586/csp.v54i3.22945

Posljedice sovjetske ekonomske blokade na izgradnju jugoslavenske teške industrije u prvoj petoljetki: primjeri državnih poduzeća saveznoga značaja u Narodnoj Republici Hrvatskoj (1947. – 1952.)

Goran Arčabić orcid id orcid.org/0000-0001-8820-4064 ; Muzej grada Zagreba, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 319 Kb

str. 689-722

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Radom se nastoji potvrditi hipoteza da je ekonomska blokada Federativne Narodne Republike Jugoslavije od Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika i zemalja narodne demokracije, koja je nastupila 1948., presudno utjecala na dinamiku i smjer izgradnje i razvoja jugoslavenske teške industrije u prvoj petoljetki. Blokada je bila jedan od glavnih uzroka nemogućnosti realizacije planiranih ciljeva, što je dovelo do promjene prioriteta i redukcije kapitalnih investicija u tešku industriju, revizije planskih zadataka te preusmjeravanja poduzeća prema ubrzanom usvajanju tehnologija izrade novih industrijskih proizvoda. U radu se istražuju promjene u teškoj industriji u odnosu na projekcije iz Zakona o petogodišnjem planu razvitka narodne privrede Federativne Narodne Republike Jugoslavije u godinama 1947. – 1951. te racionalizacije investicija i izmjene proizvodnih programa tvornica uzrokovane blokadom. Detaljno su analizirane promjene u dinamici izgradnje i poslovanju triju državnih poduzeća saveznoga značaja u Narodnoj Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

Petogodišnji plan, teška industrija, Informbiro, ekonomska blokada Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Željezara Sisak, Đuro Đaković, Rade Končar,Five-Year Plan, heavy industry, Cominform, economic blockade of Yugoslavia, Željezara Sisak, Đuro Đaković (company), Rade Končar (company)

Hrčak ID:

292860

URI

https://hrcak.srce.hr/292860

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 169 *