Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Projekt Somogy – proizvodno-sabirni sustav u Hrvatskoj

Vedran Majerus
Vedran Majerus
Siniša Lelak


Puni tekst: hrvatski pdf 1.931 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 71

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.931 Kb

str. 52-58

preuzimanja: 82

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Svakodnevno smanjenje proizvodnje ugljikovodika na postojećim plinskim poljima i povećana potražnja za energentima, potiču realizaciju projekata za povećanje proizvodnje te puštanje u rad bušotina i polja u Republici Mađarskoj, koje do sada nisu mogle raditi zbog nemogućnosti otpreme ugljikovodika u sabirno transportni sustav.
U ovom radu je prikazano kako se nakon detaljne analize slojeva ugljikovodika, pridobivih rezervi ugljikovodika i svih pojedinačnih dijelova sustava proizvodnje i poslovanja, proizvodna plinska polja u Republici Mađarskoj mogu priključiti na proizvodno-sabirni sustav plinskih polja u Hrvatskoj. Primjenom tehnoloških rješenja i dogradnjom plinske stanice Gola duboka, omogućiti će se prihvat plinske smjese (plin/kondenzat/slana voda) koja se novim cjevovodom dovodi iz plinskih polja u Republici Mađarskoj. Na PS Gola duboka će se zasebnim cjevovodima, plin i kondenzat, nakon izdvajanja u sustavu separacije, transportirati prema CPS Molve na daljnju obradu.
Planirane proizvedene količine ugljikovodika i rezultati poslovanja, tijekom razdoblja rada proizvodnih plinskih polja u Republici Mađarskoj te prihvat u proizvodno-sabirni sustav u Hrvatskoj, u potpunosti opravdavaju ulaganja u sustav. Sa kontinuiranom proizvodnjom bušotina i PS Gola duboka, ostvaruje se značajan profit za poduzeće.
U zaključnim razmatranjima istaknuta su poboljšanja predloženog sustava za proizvodnju i prihvat plina na PS Gola duboka, budući investicijski projekti vezani uz plinsko polje Gola i PS Gola duboka te mogućnost primjene tehničkih rješenja na drugim plinskim poljima.

Ključne riječi

plinska stanica; proizvodna bušotina; separator; sabirno transportni sustav cjevovoda

Hrčak ID:

293648

URI

https://hrcak.srce.hr/293648

Datum izdavanja:

15.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 398 *




Uvod

Eksploatacija plina i plinskog kondenzata na eksploatacijskom polju Gola odvija se od 1987. (iz ležišta Gola plitka) i od 2000. godine (iz ležišta Gola duboka). Sabirno-transportni sustav sa plinskim stanicama CPS Gola (plitka) i PS Gola duboka nalazi se na eksploatacijskom polju ugljikovodika Gola i smješten je u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, u prostoru između rijeke Drave i hrvatsko-mađarske granice. Plinska polja uključena u projekt Somogy (Vizvar, Görgeteg-Babócsa) nalaze se u Republici Mađarskoj, uz rijeku Dravu, i udaljena su oko 20 km od polja Gola. Nakon detaljne analize slojeva ugljikovodika, pridobivih rezervi i sastava ugljikovodika te svih pojedinačnih dijelova sustava proizvodnje i poslovanja, odlučeno je da se proizvodna plinska polja u Mađarskoj priključe na proizvodno-sabirni sustav plinskih polja u Hrvatskoj tj. da se nastavi realizacija projekta koji je započeo još prije petnaest godina, ali se do danas nije uspio realizirati. Primjenom tehnoloških rješenja i dogradnjom plinske stanice Gola duboka, omogućiti će se prihvat svih planiranih količina plinske smjese (plin/kondenzat/slana voda) koja se novim cjevovodom 6“ dovodi iz plinskih polja u Mađarskoj. Projektom je planirano da se na plinskim poljima u Republici Mađarskoj izdvoji u sustavu separacije pridobivena slojna voda (zadnja separacija bila bi na polju Vizvar na plinskoj stanici) te da se prema PS Gola duboka otprema, jednim cjevovodom, plin i plinski kondenzat. Na PS Gola duboka će se zasebnim cjevovodima, plin i kondenzat, nakon izdvajanja u sustavu separacije, transportirati prema CPS Molve na daljnju obradu.

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst

References

1. 

Zelić M. , author. 1977. "Tehnologija proizvodnje nafte i plina eruptiranjem i plinskim podizanjem". INA -Naftaplin, Zagreb. ():

2. 

Grupa autora , author. 1989. "Prirodni plin". INA - Naftaplin, Zagreb. ():

3. 

Zelić M. , author. 2002. "Tehnologija sabiranja i pripreme nafte i plina za transport". INA - Naftaplin, Zagreb, . ():

4. 

Beggs D.H. , author. 1984. "Gas production operations". Oil and Gas Consultants Inc, Tulsa. ():

5. 

Jonathan B. , author. 2009. "Well Completion Designs". Elsevier, Burlington. ():

6. 

William C.L., , Frederick E.B., , Daniel E.B. , authors. 1996. "Standard handbook of petroleum and natural gas engineering". Gulf Publishing Company,Houston. ():

7. 

Sečen J. , author. 2021. "Razrada ležišta ugljikovodika". INA-Naftaplin, Zagreb. ():

8. 

, author. 2022. Tehnička dokumentacija INA d.d. Zagreb. ():


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.