Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Čimbenici koji utječu na zadovoljstvo poslom medicinskih sestara i tehničara

Rebecca Adlešić ; Sveučilište Sjever, Koprivnica/Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 628 Kb

str. 61-66

preuzimanja: 280

citiraj


Sažetak

Uvod: Zadovoljstvo poslom je neizostavan dio svake organizacije i predstavlja spoj zadovoljstava pojedinim aspektima posla. Mnogobrojni su faktori koji utječu na razinu zadovoljstva radom, a mogu biti intrinzični ili ekstrinzični. Također postoji povezanost između radne okoline i zadovoljstva poslom gdje stvaranje pozitivne klime između kolega pridonosi većem zadovoljstvu, a samim time i povećanju kvalitete rada. Vrlo važna je i motivacija, poznavanje svog radnog okruženja i ljudi koji rade iziskuje dodatne napore shvaćanja, promišljanja i razumijevanja od strane menadžera. Na temelju toga, uz razne motivacijske čimbenike postiže se stupanj motivacije zaposlenih na razini da se osjećaju produktivnim i sretnim, prvo sa samim sobom, a zatim i sa radnom okolinom. Cilj ovog rada je bilo uvidjeti koliko je trenutno zadovoljstvo poslom medicinskih sestara/tehničara na području Republike Hrvatske i postoji li u njihovim organizacijama sustav nagrađivanja i pohvala te koliko je to za njih bitno.
Metode: Provedeno je kvantitativno istraživanje, te je korišten je upitnik koji se sastojao od 19 pitanja. U istraživanju je sudjelovalo 119 ispitanika. Anketa je provedena online u obliku Google Forms tijekom travnja i svibnja 2020. godine. Prikupljeni podaci su analizirani deskriptivnom statistikom u MS Excel programu.
Rezultati: Rezultati provedenog istraživanja ukazuju kako u brojnim današnjim organizacijama još uvijek ne postoji sustav nagrađivanja i motiviranja od strane nadređenog, a sudionici istraživanja pokazuju da im je vrlo bitna pohvala i priznanje. Provedeno istraživanje je ukazalo da nadređeni nedovoljno pohvaljuje i ohrabruje svoje zaposlene.
Rasprava: Istraživanja motivacije zaposlenika prikazana su u ovom radu s namjerom da se ukaže na važnost motivacije zaposlenika u svrhu povećanja učinkovitosti zdravstvenih sustava. Motivacijskim strategijama bi se trebalo motivirati i zadržati osoblje.
Zaključak: Važnost menadžmenta u sestrinstvu se očituje kroz pružanje kvalitetne zdravstvene njege bolesniku ili zdravom pojedincu. Upravljanje zdravstvenom njegom zahtjeva znanja i vještine u području planiranja, organiziranja, vođenja i kontroliranja ljudskim, materijalnim, financijskim i informatičkim resursima. Isto tako pozitivne riječi, pohvale i ohrabrenje su poželjne u radnom okruženju. Cjelokupno zadovoljstvo poslom se povećava ako se uloži svjesni trud u izricanju pohvala, riječi ohrabrenja i priznanja.

Ključne riječi

zadovoljstvo poslom; menadžment; motivacija; medicinske sestre

Hrčak ID:

294440

URI

https://hrcak.srce.hr/294440

Datum izdavanja:

7.1.2022.

Posjeta: 584 *