Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, prikaz

Prikaz provođenja preventivnog programa i eTwinning projekta „Čitanjem do sebe“ kroz suradnju knjižničara i psihologa u Osnovnoj školi „Gornja Vežica“

Anja Kučan Buterin orcid id orcid.org/0009-0006-7510-4439 ; Osnovna škola „Gornja Vežica", Rijeka, Hrvatska
Tanja Tuhtan‑Maras orcid id orcid.org/0009-0009-7274-1151 ; Osnovna škola „Gornja Vežica", Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 109-118

preuzimanja: 92

citiraj


Sažetak

Svrha je ovog prikaza pokazati provođenje projekta u suradnji knjižničara i psihologa, kao programa primarne prevencije s ciljem poticanja razvoja socioemocionalnih kompetencija učenika u svrhu prevencije teškoća mentalnog zdravlja.
U posljednje vrijeme bilježi se rastuća pojavnost teškoća mentalnog zdravlja u sve ranijoj dobi. Upravo škola ima ulogu podržavanja pozitivnog razvoja djece i preveniranja potencijalnih mentalnih teškoća. Kroz suradnju knjižničara i psihologa osmislio se preventivni program i projekt „Čitanjem do sebe“ koji se provodi u nekoliko osnovnih škola. Rad je proizašao iz osobnih iskustava tijekom provođenja navedenog programa. Rad prikazuje vrijednost korištenja terapeutskih priča za razvoj socioemocionalnih kompetencija, koristeći biblioterapijske i ostale kreativne metode u obliku radionica s učenicima. Rezultati pokazuju kako se formom terapeutskih priča vođenim čitanjem i različitim kreativnim tehnikama kod učenika može povećati samorazumijevanje i samoopažanje, osjetljivost na interpersonalne odnose, razviti kreativnost i samoizražavanje, ohrabriti ih za pozitivno mišljenje i kreativno rješavanja problema, ojačati komunikacijske vještine, a pritom i ujediniti različite aspekte osobnosti te osloboditi snažne emocije i napetosti.
Rad pokazuje autorski preventivni program i projekt objavljen na eTwinning platformi koji se provodi među učenicima osnovnih škola kroz suradnju knjižničara i psihologa te međusobnu suradnju.

Ključne riječi

mentalno zdravlje; preventivni program/projekt; socioemocionalni razvoj; terapeutske priče; radionice

Hrčak ID:

294549

URI

https://hrcak.srce.hr/294549

Datum izdavanja:

20.2.2023.

Posjeta: 310 *